Slider1
slider2

Het oorlogsgeheim van de melkboer uit Helvoirt

OISTERWIJK/HELVOIRT – 11 september 2024. Nolbertus Pijnenburg, roepnaam Bart,  woonde als 23 jarige thuis tijdens de tweede wereldoorlog op de Udenhoutseweg in Helvoirt. Hij bood een onbekende tijdens die oorlog hulp. Een  Duitse soldaat  kreeg van hem Hollandse kleding om veilig en “ongezien” terug te keren naar Duitsland. Die deserteur werd na een jaar opgepakt en wees Bart Pijnenburg aan als de “hulpverlener” . Een begin van veel oorlogsleed die de Helvoirtenaar heel veel onbarmhartige momenten bracht. De kalender gaf 28 januari 1944 aan. De SS, de schrik van elke niet Duitser,  arresteerde hem. Alleen directe familieleden weten hiervan. Tachtig jaar bevrijding is de reden hier aandacht aan te besteden.

Bart Pijnenburg overleefde concentratiekampen in Nederland, Duitsland en Oostenrijk

Via concentratiekamp Vught en tal van andere soortgelijke kampen belandde de jongeman in het Oostenrijks vernietigingskamp Mauthausen. Hiervan zijn verschrikkelijke verhalen bekend. De 23-jarige zoon van Chriest Pijnenburg en Johanna van Wijk werd bevrijd door het Zwitserse Rode Kruis. Deze bevrijders repatrieerde de uitgemergelde Pijnenburg op 28 april 1945. Drie maanden van herstel waren nodig voordat Pijnenburg vanuit de ziekenboeg in het noodziekenhuis Oudenbosch naar huis kon. Het hoopje mens van 35 kg en 180 cm lang met veel luizen kon amper zijn naam zeggen. Zijn vader herkende zijn eigen zoon niet meer bij de eerste ontmoeting op bevrijd terrein. Om deze ontmoeting vroeg Bart Pijnenburg nadrukkelijk. Hij wilde weten of er nog familieleden van hem leefden. Waren er geen familieleden meer dan hoefde het voor hem ook niet meer.

Onze Bart leeft nog
Een verpleegzuster van het noodziekenhuis in Oudenbosch regelde een vervoermiddel. Samen met de chauffeur reisde de zuster naar Helvoirt en zocht de boerderij van de familie Pijnenburg aan de Udenhoutseweg in Helvoirt. Zij bracht daar het goede nieuws dat “Onze Bart” nog leefde en in Oudenbosch op hen wachtte. Vader Pijnenburg is direct meegegaan nieuwsgierig naar de toestand van zijn zoon die al 15 maanden in gevangenissen had gezeten. Moeder Pijnenburg- Van Wijk is twee weken later met een auto vanuit Helvoirt naar het ziekenhuis in Oudenbosch op ziekenbezoek geweest. Het duurde nog drie maanden voordat Bart Pijnenburg goed op eigen benen kon staan en ontslagen werd uit het noodziekenhuis in Oudenbosch.

Veel verplaatsingen naar verschillende concentratiekampen tot het eindstation en vernietigingskamp Mauthausen in Oostenrijk overleefde Bart Pijnenburg op wonderbaarlijke wijze. Al die tijd wist het gezin Pijnenburg niets over hoe het met “onze Bart” ging, waar hij was, of wat hij moest doen. Of hij nog leefde. Ze ontvingen via een omweg een portemonnee met een medaille vanuit kamp Vught als teken van leven.

Zelden sprak de bekende Helvoirtse melkboer over zijn ontberingen waarbij hij meermaals de dood in de ogen keek. Zijn schoenen die hij droeg tijdens het gevangenisperiode zijn de stille getuigen die moesten bewaard blijven en niet bij het oud vuil gooien. Een van de laatste woorden op het sterfbed toen hij tijdens vredestijd als 62 jarige de strijd tegen de leverkanker moest opgeven. Hij liet zijn vrouw en vijf kinderen achter op de Udenhoutseweg in Helvoirt. Hij nam een groot geheim mee.

Het geheim van de melkboer
Je kan spreken over het geheim van de Helvoirtse melkboer. Ruim 18 jaar was hij een vertrouwd beeld in de Helvoirtse straten als melkboer die trouw de lege melkflessen verwisselde met nieuwe gevulde flessen. Met een glimlach begroette hij de huisvrouwen wanneer hij ze overhandigde. Het is niemand bekend dat hij klanten in de loop der jaren deelgenoot maakte van zijn spannende levensmaanden in tal van concentratiekampen in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Thuis aan de keukentafel kwamen ook geen verhalen uit de mond van de vogelliefhebber. Voor zover bekend is Bart Pijnenburg de enige gevangenen uit Helvoirt die in tal van concentratiekampen keihard moest werken voor de overheerser en dat amper overleefde. Zijn dochter Jeannette Schilders – Pijnenburg denkt dat haar vader de familie met zijn ontberingen niet wilde confronteren. Mijn vader zei altijd: ”Mensen die over de strafkampen van de Duitsers praten zijn er niet geweest. Die er wel zijn geweest praten er niet over.” “Mensen die over strafkampen van de Duitsers praten zijn er niet geweest. Die er wel zijn geweest praten er niet over”, aldus Bart Pijnenburg.

Schoenen
Alle gevangenen, aanwezig in de talrijke kampen van de Duitse bezetter, droegen dezelfde kleren en schoenen. Juist die schoenen zijn bijzonder. Stalen plaatjes onder de hakken met geen enkele soepelheid. De schoenen hebben de oorlog overleefd en zijn in bezit van de familie Bart Pijnenburg met name Jeannette Schilders-Pijnenburg. De dochter van Bart Pijnenburg en Sientje Vugts vertelt:” Onze vader was ernstig ziek en zijn lichaam vocht tegen de ongelijke strijd tegen leverkanker op 62 jarige leeftijd. Hij riep mij en vroeg of ik zijn schoenen uit het kamp wilde halen uit de bergruimte. Hij omschreef perfect waar ik ze kon vinden maar vroeg me af wat hij daarmee van plan was. Toen ik hem die schoenen aanreikte op zijn ziekbed kreeg ik ze terug met de woorden: Deze schoenen geef ik aan jouw. Vanaf nu ben jij verantwoordelijk hiervoor. Het zijn de schoenen die ik in het kamp moest dragen. Waarom geef ik die jou? Ons moeder, die gooit ze toch in de vuilnisbak. En dat wil ik niet. Ze zijn nu van jou en je moet er zuinig mee omspringen. Zeg maar heel goed bewaren.”

Geen woord over gevangenschap
Jeannette Schilders gaat verder. “Ik vond dat heel bijzonder. Nooit een woord over zijn gevangenschap. Maar die schoenen moesten bewaard blijven. Jaren hielp ik hem in mijn vrije tijd bij zijn werk als melkboer. Toen hij de dood opnieuw in de ogen keek wilde ik er zijn voor hem. Vroeg bij mijn werkgever onbetaald verlof. Dat kreeg ik niet vanwege de drukte in de zorgverlening. Jammer dan. Bij deze neem ik ontslag en kreeg dat ook. Later, na het overlijden van mijn vader, is mijn werkgever daar op teruggekomen. “

Een bijzonder paar schoenen
“Inmiddels weet ik uit betrouwbare bron dat geen enkel oorlogsmuseum in Nederland een stel schoenen van een voormalige gevangene in haar bezit heeft. Kamp Vught is de trotse bezitter van één enkele schoen. Hoe ik met deze schoenen van mijn vader moet omgaan is me nu nog niet duidelijk. Ja, zorgvuldig bewaren! Verschillende verzoeken heb ik daarover gekregen. Geef ze ons in bewaring voor het museum dan blijf jij toch nog eigenaar. Het is natuurlijk een pracht van een voorwerp als onderdeel van alle ellendige zaken die gevangenen destijds moesten ondergaan. Ze zouden niet misstaan bij een oorlogsmuseum.”

Reden arrestatie
Over de arrestatie van de voormalige loondorser uit Helvoirt doen verschillende verhalen de ronde. Op een officieel document met de titel Häftlings-Personal-Karte ( gevangene persoonlijke kaart) staat te lezen dat Nolbertus Pynenburg ( ja, met een Griekse y) verdacht werd van hulp aan een Duitse deserteur. In de familie Pijnenburg gaat rond dat hij kleding beschikbaar stelde aan een Duitse militair. In onopvallende kleding wilde die terug naar Duitsland. De Duitser liet zijn geweer met bajonet achter want dat was niet handig daarmee op terugtocht te zijn. Dat geweer verstopte de behulpzame bewoner van de Udenhoutseweg in het bakhuis. Alleen trof de deserteur het niet. Hij werd een jaar later opgepakt en vertelde waar zijn kleding vandaan kwam. De Duitsers kwamen kijken bij de boerderij van vader Pijnenburg en vonden geen geweer. De deserteur wees Bart Pijnenburg aan als hulp met kleding. Bart Pijnenburg ontkende dat en hield voet bij stuk. Ondanks geen bewijsstukken werd hij gearresteerd. Een begin van veel angstige momenten en onbeschrijfelijke situaties waarbij vaak de arrestant met een been in de doodskist stond. De deserteur is na deze confrontatie geëxecuteerd, Bij thuiskomst, na de bevrijding, haalde Bart Pijnenburg zelf het geweer onder het dak van het bakhuis vandaan. Niemand van de familie maakte hij destijds deelgenoot van de bergplaats van het geweer met bajonet afkomstig van de Duitse deserteur.

Het gevangenenummer 131788 van Bart Pijnenburg zit vast op een polsbandje van leer

Een tweede verhaal over de reden van de arrestatie spreekt over een piloot die kleding kreeg van Bart Pijnenburg. Dit is pertinent niet waar volgens Jeannette Schilders. “De Duitser heeft mijn vader de das omgedaan.”

Thuiskomst
Blij waren ze bij de familie Pijnenburg dat “onze Bart” weer aan tafel zat bij de dertien andere broers en enige zus. Het is niet bekend of een feestmaal op tafel kwam. Mogelijk niet. Na de oorlog was het behelpen en de spanningen waren niet weg. Bovendien was Brabant bevrijd maar boven de rivieren waren de Duitsers de baas. . De meeste kinderen bij de familie Pijnenburg leden rond die tijd aan de ziekte tyfus. Huwelijken van broers van Bart Pijnenburg die op de rit stonden konden niet door gaan vanwege die ziekte. Sterker nog. De tweeling Janus en Driek waren de oudsten. Driek stierf in het ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch aan de ziekte tyfus. Bart Pijnenburg trotseerde ook de ziekte om zijn moeder te zien ondanks afraden van de doctoren. De vreugde van de thuiskomst van de “verloren zoon”, ging over in verdriet en verlies van een dierbare. Een koperen kanonskogel is de stille getuige van het heugelijke nieuws dat Pijnenburg de kampen overleefde . “Ter herinnering aan je behouden terugkeer uit Duitsland” prijkt er op de kogel.

Een herinnering aan een behouden terugkeer uit Duitsland
Trap des doods
Mauthausen staat bekend als een vernietigingskamp waar honderdduizend gevangenen stierven door slechte omstandigheden, uitputting, ondervoeding en te hard werken. Onder de slachtoffers zaten 1600 Nederlanders. Hard werken bleek te bestaan uit het sjouwen van zware granieten blokken op plankjes op de rug van de gevangenen. Een avontuur over een trap met 186 ongelijke treden naar boven op een 85 meter hoge berg. In feite klommen de gevangen hun dood tegemoet. Pijnenburg stelde zich slim op in de rij van lotgenoten om minder aan de beurt te komen om granieten blokken naar boven te sjouwen. Terughoudend wist hij het zogenaamde skydiven, een ander gebeuren, te omzeilen. Daarbij moesten medegevangenen van een 65 meter hoge rots springen als attractie voor de leidinggevenden en vrouwelijke aanhang van het kamp. Het zijn een van de weinige feiten die hij deelde met zijn schoonzoon Wim Schilders over zijn ervaringen in de concentratiekampen.
 

Zo maakte Bart Pijnenburg zijn schoonzoon Wim Schilders deelgenoot over activiteiten in Amstetten een buitenkamp van Mauthausen. Pijnenburg moest daar werken bij de aanleg van een spoorlijn. Hij vertelde: “Je moest nooit aan het begin of aan het eind van de spoorstaven lopen. Meerdere gevangenen moesten de spoorstaven samen op de schouders dragen en bij het neerleggen van de spoorstaven ging het vaak mis. Die personen werden eenvoudigweg door pech onthoofd.”

Bezoek aan concentratiekampen
Kleinzoon Willem Schilders hield op school in groep acht een spreekbeurt over de ongelooflijke avonturen van zijn opa. De groep acht van die kleinzoon is daardoor vanuit Oisterwijk een bezoek gaan brengen aan kamp Vught. Het gezin Schilders, vader en moeder met drie kinderen, bezocht nagenoeg alle kampen waar hun opa / vader/schoonvader voor de Duitse bezetter moest werken. Het slachtoffer Bart Pijnenburg gaf destijds aan niet mee te willen. Ook Mauthausen kreeg bezoek van het gezin Schilders. Zij wilden de plekken zien waar Bart Pijnenburg tot op het bot werd vernederd en uitgehongerd.

Dodenberg
Pijnenburg stal een stuk brood, gedreven door de honger en overlevingsdrang, van een bewaker in Mauthausen. . Die bewaker sloeg Pijnenburg met de kolf van zijn geweer buiten westen. Gevolg. De brooddief werd op de zogenaamde dodenhoop gegooid. Elke dag verdwenen die gevangenen in de gaskamers. De kampleiding wilde zekerheid dat die personen op de dodenlijst kwamen. Pijnenburg kwam ’s avonds bij kennis en kroop in het donker terug naar zijn barak. Op miraculeuze wijze ontsnapt daarmee de gevangene uit Helvoirt met het nummer 131788 aan de dood. Een enkeling is hiervan op de hoogte. Hierover praten was blijkbaar een brug te ver. Bart Pijnenburg is zelf wel nabestaanden van Henk Veeneman , destijds burgemeester van Son, gaan bezoeken. Veeneman was zijn “maatje” in Mauthausen die twee dagen voor hun bevrijding in Oostenrijk stierf van ellende.

Schoenen van Bart Pijnenburg met een ongelooflijke geschiedenis
De schoenen van Pijnenburg met ijzers op de hakken.

Vanuit concentratiekamp Vught tot aan vernietigingskamp Mauthausen 

Van 28 januari 1944 tot 31 januari 1944 te Vught
Van 01 februari 1944 tot 13 mei 1944 te ’s-Hertogenbosch
Van 13 mei 1944 tot 28 september 1944 te Scheveningen
Van 28 september 1944 tot 21 november 1944 te Utrecht (gijzelkamer)
Van 21 november 1944 tot 18 januari 1945 te Groningen
Van 18 januari 1945 tot 20 januari 1945 op Transport
Van 20 januari 1945 tot 04 februari 1945 te Oranienburg (D)
Van 04 februari 1945 tot 11 februari 1945 op transport
Van 11 februari 1945 tot 8 april 1945 te Mauthausen.

Bevrijd door Rode Kruis op 28 april 1945 te Mauthausen
Gerepatrieerd op 04 mei 1945 te Oudenbosch en tot 13 juli 1945 in Oudenbosch gebleven wegens ziekte.

Dit verhaal over Bart Pijnenburg lees je nu op de website van Helvoirt.Net. Het maandblad ’t Pomphuiske bericht in de uitgave van september  2024 ook hierover.

Tekst: Christ Pijnenburg zoon van Aert Pijnenburg.
Foto’s beschikbaar gesteld : Jeannette  Pijnenburg-Schilders en Wim Schilders uit Oisterwijk

Nog levende nabestaanden van Bart Pijnenburg  zijn op de hoogte van het bovenstaande.

Download onze gratis app

2 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • Christien Pijnenburg , 11 september 2024 @ 19:19

    Hallo,
    Op “miraculeuze wijze ontsnapt aan de dood”…… inderdaad een mirakel.
    Vader Chriest Pijnenburg, voor mij opa Pijnenburg, liep iedere zondag vanuit Helvoirt naar de St.Jan in Den Bosch om een kaarsje aan te steken voor de terugkeer van zijn zoon “een kerske voor onze Bart”.
    Toen broer Grard Pijnenburg hoorde dat zijn broer Bart in Oudenbosch zou zijn, ging hij daar heen om hem te zoeken.
    Lopend door grote ziekenzalen, langs lange rijen van witte bedden, zoekend naar “onze Bart”, die hij in eerste instantie niet herkende, hoorde hij opeens “Als dat onze Grard niet is….”. In eerste instantie niet herkend, maar uiteindelijk wel gevonden.
    Hoe ouder mijn vader werd, hoe vaker hij dit verhaal vertelde……………….
    Goed dat er nu over gesproken wordt , hoe verschrikkelijk het toen was, dat we nooit vergeten…….

  • Ad van Wijk , 16 september 2024 @ 20:34

    Verhaal van Bart maakt een diepe indruk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *