[vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][vc_single_image image=”42505″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image”][vc_column_text]

Foto: De namen en leeftijden, op het oorlogsmonument op de Distelberg in Helvoirt, van de zeven Schotse bevrijders die in 1944 in de nabijheid hun leven lieten.

HELVOIRT – 3 november Een oorlogsmonument in Helvoirt  aan de straat die Distelberg heet vertaalt een schokkend moment tijdens de bevrijding gedurende de Tweede Wereld Oorlog.  
Dit monument staat er voor de zeven gesneuvelde Schotse soldaten die op 4 november 1944 tegen de avond het Drongelens Kanaal wilden oversteken en dit met hun leven moesten bekopen.  In de bossen  in de omgeving van de Distelberg staat een tweede monument. Daar sneuvelde eerder een Engelse soldaat en later op dezelfde plek een inwoner van Helvoirt. Exact 74 jaar later , op zondag 4 november,   leggen vrijwilligers er een krans bij beide monumenten .
Helvoirtse bewoners van de Distelberg en omgeving houden de twee monumenten in stand en leggen er jaarlijks een krans samen met de stichting Pheasant uit Waalwijk. Dit jaar vindt deze plechtigheid plaats op zondag 4 november (morgen) rond de klok van 11.30 uur. Het kan zijn dat de weg even gestremd is maar een korte omleiding voorkomt oponthoud voor het doorgaande verkeer aan de Distelberg.  De pipeband “Clan Lamont Pipe Band “, zorgt voor koude rillingen tijdens de plechtigheid.   Bij het monument in de Bossen waar de Engelse soldaat zijn leven liet  leggen de vrijwilligers al eerder op de zondag een krans.
Houten Kruis
Op de plaats van het  monument aan de Distelberg lagen ooit zeven soldaten van de Black Watch, een regiment van de Schotse 51e Highland Division een half jaar lang begraven die op 4 november 1944 tegen de avond het Drongelens kanaal overstaken en daarbij door de Duitsers werden gedood. Bij elk graf stond een houten kruis met hun naam erop. Nu staat er een ijzeren kruis met helm gemaakt door Joske Verhoeven. Op de steen staan zes namen gegraveerd door Rini van Lieshout – Peterse.
Speurwerk
De zevende naam is sinds een paar jaar toegevoegd na speurwerk van stichting Pheasant uit Waalwijk. Een naam die de vrijwilligers van de stichting Pheasant boven water haalden bij een bezoek van het War Cemetery in Bergen op Zoom, het Britse ereveld. Hier werden de Schotse soldaten met respect en eerbied herbegraven vanuit hun tijdelijke laatste rustplaats aan de Distelberg in Helvoirt.
Ooggetuige
Sjaak Peeters was destijds ooggetuige van het drama met de zeven gesneuvelde soldaten. Sjaak Peeters, die helaas op 30 juni 2017 is overleden,  heeft zelf de wacht gehouden in de nacht van 4 november 1944. De oudste was 37 jaar en de jongste telde amper 18 jaar. Sjaak Peeters heeft ruim 70  jaar het monument mede in stand gehouden.
Van onze correspondent, Foto’s Christ Pijnenburg

Oude legervoertuigen in beheer bij de stichting Pheasant uit Waalwijk.

De Clan Lamont Pipe Band zorgt voor de sfeer rond 1944.

[/vc_column_text][vc_message message_box_style=”3d”]Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net[/vc_message][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-4″][vc_column_text]
 
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *