Slider1
slider2

Aanpak overgewicht voor volwassenen in 's-Hertogenbosch bekroond als 'best practice'

V.l.n.r.. Els Liebregts, gemeente 's-Hertogenbosch, Anne-Marie Julicher, GGD Hart voor Brabant, Patricia Lottman, Leefstijlcoaching Den Bosch, Coby Pessers, JBZ, Liesbeth van Rossum PON, Marieke van Sambeeck, JBZ met daarvoor Monique Steenman, Jeroen Bosch Huisartsen, Miriam de Werd, JBZ en Asli Bolat, GGD.

JEROEN BOSCH ZIEKENHUIS 28 mei 2023. Steeds meer mensen in Nederland worstelen met overgewicht en obesitas.

Een bredere benadering van gezondheid is vereist om dit probleem aan te pakken. Het Partnerschap Overgewicht Nederland heeft in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hiervoor een landelijke aanpak ontwikkeld. De netwerkaanpak met het Leefstijlloket van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in ’s-Hertogenbosch heeft hier een belangrijke bijdrage aan geleverd en is op 25 mei gepresenteerd als ‘best practice’ aan staatssecretaris Maarten van Ooijen.

De gemeente ’s-Hertogenbosch is al in 2019 gestart met het ontwikkelen van een netwerkaanpak voor volwassenen met overgewicht. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), de gemeente ’s-Hertogenbosch, Jeroen Bosch Huisartsen, GGD Hart voor Brabant en ‘S-PORT en Leefstijlcoaching Den Bosch vormden een netwerk als proeftuin voor een bredere kijk op overgewicht en gezondheid. Deze ervaringen zijn nu door Het Partnerschap Overgewicht Nederland omgevormd naar een aanpak die alle gemeenten kunnen toepassen.

De werkwijze is gebaseerd op het landelijk model ketenaanpak voor kinderen met overgewicht, waarin de gemeente ’s-Hertogenbosch samen met het Jeroen Bosch Ziekenhuis en de GGD Hart voor Brabant al eerder voorloper was. Met een integrale aanpak en aandacht voor zorg en ondersteuning op maat aansluiten bij iemands persoonlijke wensen en behoeften krijgen we meer voor elkaar, bleek al bij deze aanpak.

Leefstijlloket als ingang voor preventie
Het leefstijlloket van het JBZ is de belangrijkste ingang voor begeleiding bij overgewicht en obesitas. Specialisten en inmiddels ook huisartsen verwijzen mensen door. En mensen met overgewicht en gezondheidsklachten die daarmee te maken hebben, kunnen ook zelf terecht bij het leefstijlloket. In een uitgebreid gesprek brengt de centrale zorgcoördinator (een verpleegkundige werkzaam bij het leefstijlloket) de medische voorgeschiedenis, mogelijke oorzaken voor overgewicht en persoonlijke omstandigheden in kaart om zicht te krijgen op de onderliggende factoren.

Naar een gezinsgerichte aanpak
Het landelijke model wordt in ’s-Hertogenbosch verder doorontwikkeld naar een gezinsgerichte aanpak. Hierbij begeleiden professionals het hele gezin – dus zowel volwassenen met overgewicht als kinderen- om zelf hun leefstijl te veranderen. Hierin blijven we als gemeente voorop lopen in de aanpak van een van de grootste gezondheidsrisico’s in onze samenleving door in te zetten op preventie.

Deze aanpak is onderdeel van Samen Gezond ’s-Hertogenbosch waarbij partners en inwoners in de gemeente zich gezamenlijk inzetten voor meer gezonde en gelukkige jaren.

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *