Slider1
slider2

Zaterdag 4 mei: herdenkingen in Vught, Cromvoirt en Helvoirt

Foto archief HelvoirtNet/Rens Bressers 2016. 

HELVOIRT/CROMVOIRT/VUGHT – 2 mei 2024. In Vught heeft de Tweede Wereldoorlog diepe sporen nagelaten. Er is dan ook elk jaar veel belangstelling voor de officiële Dodenherdenking op 4 mei en de diverse herdenkingen die op deze dag in Vught, Helvoirt en Cromvoirt plaatsvinden.

Hieronder vindt u een overzicht.
De officiële gemeentelijke herdenking begint om 18.00 uur in de Lambertustoren met medewerking van Vught Vocaal en dorpsdichter Julia Engelaer. Daar bevindt zich een gedenkplaat met de namen van Vughtenaren die in 1940-1945 zijn omgekomen.

Om 18.25 uur is de herdenking bij de Joodse Plaquette op het perron van het NS station. Hier vandaan zijn in 1943-’44 14.000 meest Joodse mannen en vrouwen met 1.800 kinderen weggevoerd naar vernietigingskampen. Leerlingen van MusiCare uit Vught luisteren de herdenking op met zang.

Om 18.40 uur is er bij het monument voor het NS station twee minuten stilte. Daar herdenken we de politieke gevangenen uit België die in Kamp Vught zijn omgebracht, of van daaruit op transport zijn gesteld naar andere concentratiekampen. Hierbij zijn traditiegetrouw vertegenwoordigers van de Belgische politieke gevangenen aanwezig. Ook hier met medewerking van MusiCare.

Om 19.00 uur begint de herdenkingsdienst in de Oude St. Nicolaaskerk in Helvoirt ter nagedachtenis aan alle gevallenen, waarna er rond 19.45 een stoet naar het herdenkingsmonument op de hoek van de Torenstraat/Kastanjelaan loopt.

Om 20.00 uur is de Nationale Herdenking op de fusilladeplaats, waar een aantal organisaties en nabestaanden kransen en bloemen leggen.

De herdenking wordt voorafgegaan door een Stille Tocht. Deze start om 19.20 uur aan de Loonsebaan. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd hieraan – in gepaste stilte – deel te nemen.

Rond 09.00 uur ’s morgens worden in Vught in stilte kransen gelegd bij het Indië-monument in het Lievevrouwepark, het monument Sachsenhausen in het Reeburgpark, het monument voor het Regiment Wielrijders in de Isabellakazerne, bij het graf van de gesneuvelde (Britse) militairen op de algemene begraafplaats en op het kerkhof van de rooms-katholieke kerk in Cromvoirt.

Naast de gemeentelijke herdenkingen, houdt het Nationaal Monument Kamp Vught een eigen herdenking. Om 14.00 uur start deze in het voormalig concentratiekamp. De herdenking eindigt met het leggen van bloemen bij de asputten en is omstreeks 15.20 uur afgelopen.

Bron: De Gemeente

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *