Slider

Verzet tegen plan buitengebied

HELVOIRT –  8 september 2020. Vught, Oisterwijk en Boxtel zijn tegen het nieuwe Bestemmingsplan Buitengebied dat de gemeente Haaren nog net voor de opsplitsing wil vaststellen. Ze willen dat Haaren het plan intrekt of flink aanpast. Maar B&W van Haaren leggen dat naast zich neer.

Op 24 september neemt de gemeenteraad van Haaren een besluit over het bestemmingsplan. Het gaat om het buitengebied van heel de gemeente. Op 1 januari krijgen Vught, Oisterwijk, Boxtel en Tilburg daar elk een stuk van. Als het plan wordt vastgesteld zitten ze vast aan de regels die er dan gelden voor bouwen en gebruik van gronden.

Het plan wil dat boerderijen eenvoudiger kunnen veranderen in niet-agrarische bedrijven zoals horeca, bouwbedrijven, autobedrijven, etc. Ook dat woonhuizen 25% groter mogen worden en dat paardenbakken, standplaatsen voor ambulante handel en grote reclameborden zijn toegestaan. De overnemende gemeenten verwachten daardoor “verrommeling” en “verstening” van het buitengebied. Ook vinden ze dat het plan leidt tot meer rechtsongelijkheid. Want straks gelden in hetzelfde buitengebied nog meer andere regels voor inwoners van voorheen Haaren dan voor de eigen inwoners.

Het plan wil boeren ook toestaan om per bedrijf tot 25 seizoenarbeiders te huisvesten, gedurende 9 maanden per jaar. Dat kan dan in bijgebouwen of stacaravans. De drie overnemende gemeenten zijn daar tegen. “Hierdoor kan er overlast ontstaan en mogelijk zelfs gevaarlijke situaties”.

B&W van Haaren wijzen alle kritiek van de hand. Na de herindeling kunnen de nieuwe gemeenten ermee doen wat ze willen, maar voor de herindeling mag Haaren het nog zeggen, is de reactie. De overnemende gemeenten voorzien echter planschadeclaims als ze de nieuwe rechten van agrariërs weer terugdraaien. Ze vinden dat Haaren niet over zijn graf moet regeren. Om die reden heeft Haaren tientallen andere bestemmingsplannen wél overgedragen aan de nieuwe gemeenten.

Behalve Vught, Oisterwijk en Boxtel hebben nog 62 anderen een zienswijze tegen het plan ingediend. De drie gemeenten en alle anderen kunnen na 24 september naar de Raad van State stappen voor een oordeel over het plan. Als die pas na de jaarwisseling de zaak behandelt bestaat het gemeentebestuur van Haaren niet meer. Niemand kan dan het plan nog verdedigen bij de Raad van State.

Bron: Helvoirt.net

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

1 Comment

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • Jan van Balkom , 9 september 2020 @ 14:04

    Ik begrijp die haast ook niet zo goed. Ik ben voor een bevriend dorpsgenoot al bijna 2 jaar bezig om in het buitengebied rondom een woonboerderij een bestemmingsplanwijziging voor elkaar te krijgen. Inmiddels bijna 20 mille uitgegeven voor een ingenieursbureau en een fikse financiele schade wordt de zaak opgeschort omdat het wordt overgedragen aan de gemeente Vught. Kennelijk gelden dan wel alle procedures… De verwachting en ook de toezegging dat het allemaal binnen een jaar voor elkaar zou moeten zijn, blijkt boterzacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *