Slider1
slider2

Samen aan de slag voor een aardgasvrij Helvoirt en Loyola

HELVOIRT/CROMVOIRT/VUGHT – 5 juli 2024. De gemeenteraad heeft de uitvoeringsplannen voor een aardgasvrij Helvoirt en de Vughtse wijk Loyola goedgekeurd.

Dit betekent dat de werkgroepen in Helvoirt en Loyola kunnen doorgaan met het uitvoeren van de plannen om aardgasverbruik te verminderen en CO2-uitstoot terug te dringen. De plannen zijn, in samenwerking met de gemeente Vught, ontwikkeld door en voor de inwoners van Helvoirt en Loyola.

Betrokken inwoners
In Helvoirt en Loyola hebben de inwoners ruim een jaar lang actief meegedacht over de aanpak om minder aardgas te verbruiken in hun dorp of wijk. Dankzij de samenwerking met de Coöperaties HOT (Huis en Omgeving in Transitie) en VET Vught (Vughtse Energietransitie) kon er veel lokale kennis ingezet worden. In Helvoirt is de betrokkenheid vergroot door het doorlopen van het Burgerberaadproces in het voorjaar van 2023 in samenwerking met Stichting G1000.

Inwoners hebben de leiding
De uitvoeringsplannen Aardgasvrij voor Helvoirt en Loyola zijn geschreven door en voor de inwoners. Ook in de uitvoering van het plan nemen de inwoners het voortouw. De gemeente en de werkgroepen zijn trots op deze vorm van samenwerking. In Helvoirt gaat de werkgroep Energie Schoon Helvoirt aan de slag en in Loyola de werkgroep Aardgasvrij Loyola. De werkgroepen bieden onder andere gratis en persoonlijk energieadvies, organiseren collectieve inkoopacties en helpen inwoners en bedrijven bij vragen over energiebesparende maatregelen, subsidies en financiering.

Ad Vriens, inwoner van Helvoirt, vertelt: “Bij ons in de straat staan veel huizen die op elkaar lijken. In mijn woning heb ik al veel bespaard en duurzame oplossingen uitgevoerd. Met mijn ervaringen en met persoonlijk energieadvies vanuit de Werkgroep Energie Schoon Helvoirt kunnen we andere woningen in onze buurt gezamenlijk verduurzamen en besparingen realiseren.”

Waarom geen aardgas meer?
Ons klimaat is aan het veranderen. Dit komt onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen zoals aardgas. Om deze verandering tegen te gaan, maakte Nederland in 2015 internationale afspraken in Parijs. Het Nederlandse klimaatakkoord uit 2019 is een uitwerking hiervan. Het doel is om in 2050 klimaatneutraal te zijn en dus geen aardgas meer te gebruiken. Door over te stappen op duurzame warmtebronnen, verminderen we onze CO2-uitstoot en onze afhankelijkheid van aardgas.

Buurt-voor-buurt overstappen
De Transitievisie Warmte Vught beschrijft de stapsgewijze overgang van buurt tot buurt naar een nieuwe manier van verwarmen, koken en douchen. Het is belangrijk dat dit voor iedereen haalbaar en betaalbaar is.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over een duurzamer Vught, de uitvoeringplannen en de Transitievisie Warmte op: www.duurzamervught.nl

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *