Slider

Ondernemers: zorgen over gemeente

(Van onze verslaggever)

HELVOIRT – 19 maart 2019. Ondernemers maken zich zorgen over het gemeentebestuur van Haaren. Dat bleek maandag tijdens een ondernemersavond in dinercafé Juffrouw Jopsen in Haaren. Zo’n honderd bedrijfseigenaren uit Haaren, Helvoirt, Esch en Biezenmortel waren daar bijeen om te horen hoe het gaat met de herindeling.

Volgens waarnemend burgemeester Yves de Boer – die kort aanwezig was – gaat het prima met de herindeling. Maar de wethouders Martien Vromans en Harry van Hal zeiden dat er een serieus probleem is. Vromans (economische zaken): “Veel ambtenaren zijn vertrokken. Operationele directe kennis is weggevlogen. Bij aanvragen van vergunningen en ontheffingen moeten we daarom in de archieven duiken om te kijken hoe het zat. Dus dat duurt langer.”

Harry van Hal (bouwvergunningen): “We moeten het doen met freelancers en zzp-ers. Het valt niet mee om dan goede te krijgen. Aan vergunningverleners is in alle gemeenten tekort.” De wettelijk voorgeschreven beslistermijn wordt daardoor vaak niet gehaald. Er zijn ook ‘van rechtswege’ vergunningen verstrekt omdat de gemeente niet tijdig besliste. Daardoor – en door onkunde – zijn er al verschillende onwettige zaken toegestaan en moesten enkele vergunningen weer vernietigd worden.

Ondernemer Marcel Kloprogge uit Helvoirt vroeg zich af hoe Vught zich bij dat alles opstelt. “Ik maak me grote zorgen. De gemeente Haaren bestaat tot eind 2020 en daarna gaat Vught erover. Maar veel plannen gaan verder dan 2020. Is er overleg? Ik vrees dat we de komende tijd in een soort twilight zone komen.” De aanwezige Vughtse wethouder Peter Pennings antwoordde: “Dat is een duidelijke oproep. Voor zaken die over 2020 heen gaan moeten we overleggen.” Maar zijn Haarense collega Vromans reageerde: “Qua visie kunnen we met elkaar praten, maar qua besluiten is er een harde overgang op 1 januari 2021. Tot die datum is Haaren hier de overheid.”

De Helvoirtse ondernemers hadden vragen aan de Vughtse bestuurders: wat gaan jullie doen met subsidies; hoe gaan jullie om met horeca in gesubsidieerde clubs; komt er een vuilstortplaats voor Helvoirt; krijgen we hier de hogere Vughtse toeristenbelasting; heeft Vught plannen voor duurzaamheid in Helvoirt; wat gebeurt en met aflopende tijdelijke vergunningen; hoe vindt Vught de weg naar Helvoirtse ondernemers en burgers; komen er ook laadpalen voor elektrische auto’s in Helvoirt net als in Vught? Vught had nog geen antwoorden. Van het Helvoirtse plan voor een treinstation hadden de Vughtse bestuurders nooit gehoord.

Enkele ondernemers waren na afloop niet gerustgesteld. “De gemeente Haaren is een zinkend schip. En de nieuwe gemeentes hebben nog geen idee. Dus laat 2021 maar gauw komen”, zei er een. Een agrarische ondernemer: “Dat ze maar gewoon alles vergunnen wat wij vragen, zo kan het ook.” Inwoners van de dorpen doen er goed aan om tot 2021 de zaken goed in de gaten te houden om ongelukken te voorkomen.

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

1 Comment

 • Gemeente Haaren , 20 maart 2019 @ 12:54

  Reactie college B&W op artikel ondernemersavond

  Maandagavond organiseerden de vijf gemeenten die betrokken zijn bij de herindeling van de gemeente Haaren een ondernemersavond. Op de site https://www.helvoirt.net verscheen hierover een artikel waarop ik, namens het college van B&W, graag wil reageren.

  Het klopt dat een aantal vaste medewerkers alvast de overstap heeft gemaakt naar een nieuwe gemeente. Daardoor neemt het aantal ingehuurde medewerkers toe. Maar dat er daardoor grote fouten worden gemaakt zoals het overschrijden van wettelijke termijnen of dat er zelfs sprake is van ‘onkunde’, zoals het artikel suggereert, is absoluut onjuist. De medewerkers die de gemeente Haaren inhuurt zijn stuk voor stuk deskundige mensen, die samen met onze vaste medewerkers er alles aan doen om goed werk af te leveren.

  Dat er nog geen pasklare antwoorden zijn op vragen als ‘hoe gaat dat dadelijk met het aanvragen van subsidies in de nieuwe gemeente’, dat klopt. Over de overdracht van werkzaamheden en zaken zijn de gemeenten nu sinds kort met elkaar in gesprek. Dit is op de ondernemersavond ook uitgelegd als het ‘operationeel traject’ dat loopt tot 1-1-’21, de herindelingsdatum.

  Verder kan ik u zeggen dat ik sinds mijn benoeming bij de gemeente Haaren aangenaam getroffen ben door de manier waarop onze medewerkers, in moeilijke omstandigheden, samen met het bestuur de zaken voor elkaar hebben. Dit verdient juist een compliment.

  Yves de Boer,
  waarnemend burgemeester Haaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *