Slider

Lucy de Graaf haalt finish bij Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk

Lucy de Graaf met een lamp op haar gele helm vanwege de start in het donker.

HELVOIRT – 28 januari 2020. Lucy de Graaf uit Helvoirt plaatst zich bij de beste 20 toerschaatsers op de Weissensee in Oostenrijk waar dinsdag de Alternatieve Elfstedentocht over 200 km de aandacht trok.

Voor het eerst neemt de dame uit Helvoirt deel aan de Alternatieve Elfstedentocht waarmee ze vriend en vijand verrast met haar prestatie. In het donker vertrokken voor een schaatstocht over 200 km op een klein meer van de Weissensee. Het is geen wedstrijd maar de doorkomst tijden van de schaatstocht registreert de organisatie wel. Voor de 200 km moest de wijkverpleegkundige 16 rondjes van 12,5 km schaatsen. Daar deed de 30 jarige schaatsster welgeteld 8 uur en 51 minuten en 43 seconden over.

Lucy de Graaf met haar verdiende medaille van de Alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk

De eerste 100 km gingen voortreffelijk met rondetijden rond de 27 minuten. Voortvarend schaatst de 30-jarige sportieveling verder met vaak ouderen in dezelfde groep. Lucy de Graaf vertelt haar ervaringen: ” De eerste rondjes gingen prima maar voor mij een tikkeltje te hard. De groep waarin in zat zorgde voor de constante snelheid. Dit houd ik niet tot het einde vol ging door me heen. Reden om na 100 km even te stoppen om te drinken en iets te eten. Daarna had ik pech. Er kwamen geen groepjes meer voorbij waar ik kon aansluiten. Dus moest ik de laatste zes rondjes alleen schaatsen. Daar komt nog bij dat het na elf uur is gaan regenen en de miezer hield niet op. “

Eten
Mijn eten voor onderweg was op zodat de verzorging van de schaatsclub voor extra energierepen zorgden. Die had ik klaar gelegd voor het geval dat zou gebeuren. Zo kon ik onderweg regelmatig blijven eten. Wat niet meewerkte was de staat van het ijs. Hele stukken was het papijs. De kans op een val is daarbij groter. Gelukkig ben ik maar twee keer gevallen en twee keer gestopt om goed te eten dat de organisatie beschikbaar stelt. “

“Toch ging het steeds moeilijker. Oh mijn God, hoe houd ik dit vol, schoot het door mijn hoofd. Vooral dat laatste rondje was afzien. Nu ik de medaille heb opgehaald en droge kleren aan heb voel ik me beter. Mijn plan was die 200 km binnen tien uur te schaatsen. Uiteindelijk is het me gelukt binnen negen uur te volbrengen. Dat geeft me grote voldoening. Morgen ga ik niet schaatsen.”

Lucy de Graaf als eenzame rijder op het papijs van de Weissensee in Oostenrijk
De oorkonde van Lucy de Graaf met alle wapenfeiten op een rij.

Haar vader Pedro de Graaf, de man met tien keer de Bossche honderd in de wandelbenen, weet met trots te vertellen dat hij dit niet verwachtte. Pedro de Graaf: “Er vertrokken 186 dames. Lucy staat op de 17 de plaats van de damesranglijst bij binnenkomst. Kijken we naar de ranglijst van alle 1101 deelnemers met ook de mannen erbij staat onze dochter op de 186 ste plaats. Dat is een prachtig resultaat.”

Mogelijk zijn er meerdere schaatsliefhebbers uit Helvoirt naar de Weissensee afgereisd. Hun ervaringen wil HelvoirtNet ook graag horen. Geef een bericht naar Nieuws@helvoirtnet.nl

Van onze correspondent.

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *