Slider1
slider2

Lezing Tineke Steenbrink over kerkelijke muziek in Nicolaaskerk

HELVOIRT – 20 oktober 2020. Het leven van Tineke Steenbrink staat in het teken van muziek.

Op verzoek van pastoor James Joseph geeft zij een lezing over kerkelijke muziek op donderdag 22 oktober in de Nicolaaskerk. Aanvang 20.00 uur. De lezing duurt 90 minuten zonder pauze vanwege de aandacht voor corona. De entree is gratis en aanmelden vooraf is verplicht via e-mail parochiecentrumhnicolaas@gmail.com of bij initiatiefnemer pastoor James Joseph GSM 06 41 17 67 20.   

In het kader van Brabant kloosterjaar onderzocht het ensemble Holland Baroque, waarbij Tineke Steenbrink een van de kartrekkers is,  de 17de-eeuwse Nederlandse muziekpraktijk. In  het bijzonder het kerkelijke muziekleven in Brabant. Bezoeken aan kloosterbibliotheken in Boxmeer, Sint Agatha en het Kreisarchiv Kleve te Geldern (Duitsland) leverden volgens Tineke Steenbrink een schat aan repertoire en kennis op. Tineke Steenbrink: “De muziek die boven tafel komt, klinkt even prachtig als de namen van de componisten. Cornelis Tymanszoon Padbrué, Carl Rosier, Herman Hollanders en Benedictus a Sacto Josepho (ook wel Benedictus Buns).”

Op verzoek van pastoor James Joseph zette Tineke Steenbrink, opgegroeid in Oeffelt, haar onderzoekservaring op papier.  “Het in kaart brengen van je eigen muzikale landschap is ontzettend spannend. Ik ben opgegroeid in Oeffelt, vlakbij Boxmeer. In Nederland zien we vaak het ‘Calimero-effect’ waarbij we denken dat alles in het buitenland beter is. Het klopt inderdaad dat het koninklijk hof niet van grote betekenis voor het Nederlands muziekleven is geweest, wat in omringende landen wel het geval was.

Bij de protestantse gemeenschap werd er weinig waarde aan kerkmuziek gehecht. In de ondergedoken katholieke gemeenschap er is wel een enorme devotie op te merken in de muziek. Het is een herkenbare Nederlandse stijl die erg expressief is. In alle motetten is dat te zien. Deze muziek kenmerkt zich door een pure expressiviteit en tegelijkertijd een speelsheid die dansant te noemen is.” Wanneer je de werken van musicologen Frans Jespers, Frits Noske en Rudolf Rasch leest blijkt dat er nog een schatkist aan stukken te ontdekken valt.

Volgens Tineke hebben Jespers, Noske en Rasch in de tachtiger jaren van de vorige eeuw veel betekend voor het in kaart brengen van het Nederlandse muziekleven. Daarnaast onderzochten zij de gebruiken van kerkelijke processies, hoe een mis werd gevierd en bijvoorbeeld hoe gregoriaans meerstemmig werd gezet.”

Van onze correspondent

Foto: Archief HelvoirtNet (Rens Bressers)

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *