Slider1
slider2

Kindeke Jezus geboren in Nicolaaskerk

Jezus, in de kribbe omringd door Maria en Jozef in een winderige koude stal in Bethlehem

HELVOIRT – 26 december 2021. “Christus is geboren”, zo start voorganger kapelaan Bart Theunissen eerste kerstdag de hoogmis in de Nicolaaskerk te Helvoirt.

Pas nadat hij eerst het kindeke Jezus met veel eerbied in de lege kribbe legde achter in de kerk waar de kerststal een prominente plaats heeft.

Kapelaan Theunissen memoreert aan het bekende verhaal dat er geen plaats was in de herberg als Jozef en de zwangere Maria aankloppen voor onderdak. Christus ziet het levenslicht in een tochtige stal waar mogelijk alleen een lammetje kan mekkeren. Het is volgens de kapelaan verre van een kasteel of een herberg met veel rumoer en drank. Het is er simpelweg heel erg stil.

Stil was het zeker niet in de kerk te Helvoirt. “Wij komen tezamen”, een bekend kerstlied klonk uit de kelen van vijf dames die de zang voor hun rekening namen onder leiding van dirigent Henk van der Zande. Hij verzorgde ook het piano- en orgelspel. De vijftig bezoekers van de hoogmis zongen luid mee terwijl kapelaan Theunissen het kindje Jezus een plaats gaf in de genoemde lege kribbe.

Met het aansteken van een vijfde kaars in het midden van een viertal brandende kaarsen op een kleine adventskrans begon de plechtigheid van de hoogmis in een bewogen tijd van besmettingen en angstgevoelens jegens de coronaperikelen.

De vijfde kaars als einde van de advent steekt Bart Theunissen bij aanvang van de hoogmis aan

Bekend is ook het uitreiken van de hostie, het lichaam van Christus, tijdens de coronacrisis. Kapelaan Bart Theunissen legt een aantal hosties op een kleed van de voormalige communiebank. Kerkgangers pakken eigenhandig een hostie. Allemaal om besmettingsgevaar te voorkomen. Het is geen alledaags beeld wanneer je terugdenkt aan de tijd dat de priester de hostie uitreikt aan de kerkgangers.

Kapelaan Theunissen legt hosties op kleed en de kerkgangers pakken zelf de hostie

Een bijdrage voor het in standhouden van het kerkgebouw is nog van deze tijd. Alleen is dat lastiger bij minder aantal bezoekers ook al is dit opgelegd. Bart Theunissen maakte een leuke opmerking over de bijdrage. Theunissen: “Achter in de kerk staat een klein mandje voor de bijdrage aan de kerk. Wanneer jullie er veel geld in stoppen hebben wij een reden om de volgende keer een groter maandje daarvoor aan te schaffen.” Een glimlach maakte zich meester van de gelovigen. Het is niet bekend of er een grotere mand komt maar de papieren biljetten hingen wel over de rand van het mandje.

Maximaal aantal bezoekers
De Kerst van 2020 kende geen nachtmis, er was geen herdertje mis, er was geen viering met een volle kerk maar een viering in de greep van het coronavirus. Slechts dertig bezoekers en acht bedienaren waren actief in de prachtige beschilderde kerk aan de Kastanjelaan in Helvoirt. Verspreid over de vele banken in de Nicolaaskerk zaten de kerkgangers op ruime afstand van elkaar. Daar is in 2021 geen verandering in. Opnieuw geen nachtmis, opnieuw geen viering met actieve kinderen. Opnieuw geen jeugdige Maria en Jozef met een enkele maanden oude baby in de kribbe. Opnieuw een beperkte hoeveelheid aanwezigen van welgeteld vijftig kerkbezoekers was toegestaan.

De bisschoppen in Nederland spraken af landelijk geen nachtmis te houden om problemen met de kerkgangers, bij grote aantallen, te voorkomen. De hoogmis van 2021 in Helvoirt is om 9.30 uur op zaterdagmorgen 25 december 2021 eerste kerstdag. Voor de duidelijkheid was er wel vanuit de H. Hartkerk in Vught een nachtmis zonder publiek die men kon volgen via de livestream. Vanuit de Sint Jan, een eeuwenoude kathedraal in ‘s-Hertogenbosch, is een nachtmis te volgen via de livestream en in heel Europa op de televisie vanaf middernacht. Duizenden gelovigen zagen thuis de mooie indrukwekkende beelden met veel muziek en zang. Bisschop De Korte was de voorganger. En dat allemaal vanwege het coronavirus bekend onder de naam omikronvariant.

Zalig kerstfeest
Op het kerkplein klonk het zalig kerstfeest zonder handen schudden. Dat doen de mensen op advies van de regering al jaren niet meer. Het volk raakt er aan gewend. Het kerkplein grenst aan het kerkhof. Nabestaanden verzorgden de graven van hun overleden naasten of jeugdigen die veel te vroeg stierven door ziekte of ongeval. Tientallen kaarsen branden op de graven. De talrijke kerststukken en kransen geven een feestelijk gevoel waar vaak leed achter schuil gaat. Ook dat is Kerst, stilstaan bij de mensen die je lief hebt en juist in deze tijd verschrikkelijk mist. Een grote tegenstelling. De geboorte van Christus vieren als hoogtepunt met op steenworp afstand de dood van bekenden herinneren bij hun laatste rustplaats. Troost krijgen de bezoekers bij het betreden van het kerkhof. De paden en de lege velden liggen er verzorgd bij.

Van onze correspondent

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *