Slider

Het voorjaar begint: onkruid milieuvriendelijk bestrijden

HELVOIRT –  16 april 2019   Het is voorjaar. Nieuw groen komt boven de grond. Als dit (on)kruid betreft, is echter niet iedereen daar blij mee.

Sommige mensen gebruiken nog chemische bestrijdingsmiddelen om deze planten te verwijderen.  Maar dit kan ook op een milieuvriendelijke manier, zodat de straat of tuin, maar ook het grond- en oppervlaktewater schoon blijven. We geven u een aantal watervriendelijke tips.

Onkruid of kruid?
Planten die voor ons op ongewenste plaatsen zoals het terras, het gazon of de tuin groeien, noemen we ook wel ‘onkruid’. Maar wist u dat allerlei insecten zich voeden met nectar en stuifmeel van de bloemen van deze kruiden? In het najaar voeden vogels zich met de onkruidzaden. Vogels eten bladluizen van uw rozen, of slakken van uw hosta ‘s. Ook eten ze emelten of engerlingen, die zich voeden met uw gras. Door nestkasten op te hangen en met een vogelvriendelijke tuin, lokt u deze vogels.

Wat kunt u doen?
Onkruid op verharding heeft zand nodig om zich te vestigen. Door regelmatig het zand op te vegen kunt u voorkomen dat onkruid opkomt. Met een onkruidkrabber en wat lichamelijke inspanning is dit onkruid tussen de voegen te verwijderen. De laatste jaren zijn er ook mobiele gasbranders, elektrische branders en stoomapparaten te koop.
Kale grond is een ideale kiemplek. Door op kale stukjes grond in uw border bodembedekkers, struiken of bomen te planten, blijft er voor de onkruiden minder grond en licht over om te groeien. Houtsnippers, kiezels of antiworteldoek werken ook preventief.

Watervriendelijk onkruid bestrijden
Een andere vorm van onkruid bestrijden is door kokend water op de plant te gieten. Giet water vanuit de waterkoker, pan of ketel van korte afstand op de kop van de plant. Deze zal afsterven. Hergebruik eventueel het hete gietwater van uw aardappelen of pasta. Bij grote planten met holle stengel (bv. reuzenberenklauw) kan het helpen de stengel laag af te snijden en er kokend water in te gieten. Zo dringt het dieper de plant in (raakt groeipunt). Let bij het gebruik van heet water wel op uw veiligheid: kokende water en stoom dat vrijkomt kunnen zorgen voor brandwonden.

Bodemverontreiniging
Sommige ‘tips’ die online te vinden zijn, werken goed tegen onkruid, maar zijn slecht voor uw tuin en het drinkwater. Zo zijn chloor en azijn geen milieuvriendelijke alternatieven voor chemische middelen, omdat ze uw bodem verontreinigen en zich met water door de hele tuin kunnen verspreiden. Ook zout kan uw tuin schaden, omdat het zich ophoopt en planten en bodemleven doodt.

Meer watervriendelijke tips kunt u vinden op schoon-water.nl, onkruidvergaat.nl, en milieucentraal.nl.

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *