Slider1
slider2

Column Corvers: Helvoirt valt stil

HELVOIRT – 14 maart 2020. De coronacrisis heeft ook Helvoirt in de greep. Wat ligt er immers niet uit op dit moment? Het geeft een aparte sfeer.

Op deze zaterdagochtend oogt het Burgemeester Van Hovell Sportpark verlaten. In normale tijden is het dringen geblazen in de kantine en staan de parkeerplekken mudvol. Maar op deze zaterdag geen koffiedrinkende ouders langs de kant, geen geschreeuw als hun pupillen niet doen wat zij willen. Doodse stilte achter de hermetisch gesloten poort. Geen wedstrijden, geen trainingen.

In eetcafé De Heeren is het donker. Er wordt alleen nog op bestelling afgehaald of thuisbezorgd. Wat verderop vraagt Bakker Coppens de klanten om alleen nog digitaal te betalen, als het even kan….

Het HelvoirThuis is dicht. Geen mens te bekennen. Geen enkele activiteit. Geen bridgemiddag, geen biljart, geen badminton, geen lezing, film, helemaal niets! De Vereniging 55Plus laste eerder al alle activiteiten af. Begrijpelijk, juist deze doelgroep is het meest kwetsbaar.

Het wordt eentonig: in de Nicolaaskerk geen vieringen. ‘De bisschoppen van Nederland gaan mee in de strijd tegen het coronavirus’, staat op de site. Tot 31 maart gaan alle missen niet door. Zelfs het aantal kerkgangers anno 2020- nog op de vingers van een hand te tellen en dus lang geen honderd!- is voor dit virus kennelijk teveel. Het kan overigens ook anders: in een hervormde kerk in Aalburg is er een ‘alfabetische’ dienst: dat wil zeggen: mensen met de achternaam beginnend op a tot en met f kunnen eerst naar de kerk: de overige groep is daarna welkom. Daar is echt een creatieve geest aan het werk geweest. Maar in de Katholieke kerk doen ze daar niet aan….!

Ook in Helvoirt lege schappen in de winkel, zoals bij de Aldi en de Coöp. Op de parkeerplaats van de Coöp stopt een man schaamteloos -maar razendsnel- een flink aantal pakken toiletpapier in zijn auto. De oproep van premier Rutte ‘Stop met hamsteren en vertrouw op de deskundigen’ gaat moeiteloos aan hem voorbij. Er zijn meer dan genoeg goederen en levensmiddelen op voorraad maar…. Inderdaad: onnodig en bovendien asociaal!

En zo kan ik nog wel even doorgaan: geen uitgestelde Carnavalsoptocht. ‘We hadden gehoopt er op 22 maart met z’n allen een mooie dag van te maken, nadat op carnavalszondag het weer ons al in de steek liet. Helaas helaas is het anders…’, schrijft de Stichting Openbaar Carnaval. Wel een aardig alternatief: stuur foto’s op van wat er allemaal gebouwd is.

Warempel: op deze zaterdagochtend staat bij de oude Landmanschool het bekende, witte bord ‘gewoon’ buiten: kleding, boeken en platen kunnen worden ingeleverd.
Daar tegenover is het stil bij de dr. Landmanschool. Geen wonder op zaterdag. Maar we kunnen niet uitsluiten dat de deuren binnenkort alsnog dicht gaan. Niet naar voetbal, wel naar school, leg dat maar ‘ns uit!

Het is stil in Helvoirt. Dat doet even denken aan het Hemelvaartweekend van 2001. Het Helvoirts Weekend ging niet door vanwege de veeziekte mond-en-klauwzeer (MKZ). En dus een lege rolschaatsbaan. De organisatie had ongewild een vrij weekend! Dat vonden ze ‘heel apart’…

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *