Slider1
slider2

Busstation Helvoirt wordt niet verplaatst

HELVOIRT – 16 juli 2022. Het busstation in Helvoirt bij rijksweg N65 wordt niet verplaatst. Verplaatsing naar de andere kant van de Torenstraat aan de Oude Rijksweg zou ten koste gaan van zes bomen en is te kostbaar, vindt B&W van Vught.

De voormalige gemeenteraad van Haaren vroeg in 2020 bij de behandeling van het bestemmingsplan N65 unaniem om verplaatsing van het busstation omdat dit een veiliger plek zou zijn. Minder mensen die naar de bushalte gaan hoeven dan de Torenstraat over te steken. B&W van Haaren heeft destijds een ingenieursbureau benaderd om deze vraag te onderzoeken.

Uit onderzoek blijkt nu dat de verkeersveiligheid nauwelijks in het geding is hoewel er wel minder mensen te voet of per fiets de Torenstraat straat zouden oversteken. Maar veilige oversteek is op deze plek, waar een zebra is met middenstuk, mogelijk. Wel zouden meer mensen gebruik van de bus maken als het busstation aan de andere kant van de Torenstraat staat.
Van de zes bomen die dan moeten wijken, zouden er vier na reconstructie van de N65 moeten worden gecompenseerd.
Verder zou verplaatsing van het busstation 275.000 euro kosten. Hierbij zijn de kosten van aanpassing van de openbare ruimte niet opgenomen.

Het Vughts gemeentebestuur heeft vanwege de noodzakelijke bomenkap en de kosten besloten dat het busstation, ook na reconstructie van de N65, op de huidige plek blijft.

Afhandeling van deze zaak is ernstig vertraagd doordat de motie van de gemeente Haaren na administratieve afhandeling bij de gemeente Oisterwijk terecht is gekomen. Daardoor is de motie niet in de Vughtse raad aan de orde geweest. Vanuit die raad is de kwestie aangekaart.

Door: Peter Corvers

Download onze gratis app

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.