Slider1
slider2

Informatiebericht Wildbeheereenheid Broek en Duin:

De Wildbeheereenheid is vóór wild en biodiversiteit

HELVOIRT – 15 oktober 2023. Één van de grootste nadelen die een jager heeft, is dat hij (en steeds vaker zij) meestal pas wordt opgemerkt als er wordt geschoten.

Een knal maakt immers lawaai, kan een schrikreactie veroorzaken en niet zelden betekent dit dat er een wild dier ten prooi is gevallen.

Tijdens het traditionele jachtseizoen, wat van start gaat op 15 oktober, benut de Jager de natuur om een duurzaam stukje biologisch vlees te oogsten. Maar enkel indien de stand, waarvoor hij/zij het gehele jaar de zorg draagt, dat toelaat.

De gemiddelde (in Nederland verplicht praktisch en theoretisch gediplomeerde) Jager spendeert namelijk veel meer tijd in ‘het veld’ zónder geweer. Om te inventariseren, de natuur te verbeteren of gewoon om een praatje te maken met voorbijgangers, grondeigenaren en -gebruikers om te horen wat er speelt. Overdag via de paden, maar ook vaak op tijden en plekken waar niemand hem/haar opmerkt.

Wildbeheereenheid Broek en Duin, verantwoordelijk voor faunabeheer, schadebestrijding én een gevarieerde wildstand in de driehoek Tilburg, Waalwijk en ‘s-Hertogenbosch, informeert u daarom graag over enkele zaken die vanuit de WBE worden georganiseerd.

1. Dronepiloot
Het voorjaar is de beste tijd om gras te oogsten voor onder andere kuilvoer. Dat betekent dat er tussen de buien door, supersnel moet worden gehandeld om het gras zo droog mogelijk te bergen. In de graspercelen liggen in deze periode echter jonge hazen en reekalveren, die tegen een moderne maaimachine natuurlijk geen schijn van kans maken. Om het aantal maaislachtoffers te minimaliseren, installeren loonwerkers vaak wildredders op hun tractoren en maaien ze de percelen van binnen naar buiten.
Daar bovenop heeft de WBE dit jaar gecoördineerd, dat er op vele percelen een extra controle plaatsvond.
Op de ochtend van de maai dag werd er samen met een dronepiloot in alle vroegte gezocht naar leven in het hoge gras.
Omdat deze technologie op basis van warmtebeeld werkt, is het van belang dit zo vroeg mogelijk te doen zodat het contrast tussen het koele gras en de warme dieren zo groot mogelijk is. Wegens succes zal dit initiatief jaarlijks retourneren en hopelijk nog breder worden gedragen door bijvoorbeeld de weidevogelvereniging, loonwerkers en boerenorganisaties.

2. Wildakkers
Voor het eerst heeft de WBE op 9 september een zaai dag georganiseerd. Veel particuliere grondbezitters doen graag wat vóór de biodiversiteit, maar beschikken niet altijd over het juiste materieel. Een team van vrijwilligers, aangestuurd door Adri van de Brand Groenprojecten heeft op 9 September j.l. 8 verschillende percelen van 400m2 gereed gemaakt en ingezaaid met een divers wintermengsel. Dit specifieke mengsel biedt onder andere reeën, hazen en fazanten extra dekking, rust en voedsel in vaak monotone (gras)percelen. Ook dit initiatief is geweldig ontvangen en zal in het voorjaar van 2025 opvolging krijgen.

Oproep:
Heeft u in het voor- en of najaar interesse in een samenwerking, laat het de WBE dan weten. Onze leden zijn graag bereid om samen te onderzoeken hoe we kunnen bijdragen.

3. Hubertusdag / Dag van de Jager
Op 10 November 2024 (dus volgend jaar) wordt er zoals enkele jaren geleden weer een dag georganiseerd, waarbij Wild, Wild eten en Buitenleven centraal staan. In de komende maanden zal hierover meer worden gecommuniceerd. Houd de nieuwswebsites dus in de gaten!

Nooit meer iets missen? Volg de WBE Instagram en Facebook:
Via instagram.com/WBEbroekenduin en facebook.com/WBEbroekenduin

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *