Slider1
slider2

Indrukwekkend afscheid Hans van Rooij

Hans van Rooij, een verenigingsman in hart en nieren, gaat men in Helvoirt en omgeving missen

HELVOIRT/BIEZENMORTEL – 15 oktober 2023. Familie en een honderdtal genodigden namen voorbije zaterdag afscheid van Hans van Rooij (73) uit Helvoirt in de Franciscuskapel op terrein van het voormalige Assisië.

Deze bebaarde man is bekend als een man met een groot hart en een verenigingsman in hart en nieren. Met woorden en muzikale klanken loofden de aanwezigen de man met zijn grappen maar ook als perfectionist. Allen waren het eens: wat zullen wij jou missen. Een sportieve man is in twee en een half jaar tijd van een gezonde vent gesloopt door de vreselijke ziekte bekend onder de naam ALS. Met zijn ongelooflijke humor vocht hij een ongelijk strijd uit maar gaf niet op. Hij overleed op maandag 9 oktober 2023. Zaterdag 14 oktober is hij gecremeerd in Tilburg.

Zijn vrouw Ans van Rooij – van den Hout omschreef het perfect in haar woorden achter de microfoon:” Als ik een paar eigenschappen van je zou uitspreken dan zijn het: positief, behulpzaam, dapper, enthousiast, gedreven, kalm, humor en perfectionist.” Vier dagen voor het einde van Hans zijn leven beleefden het echtpaar hun gouden bruiloft voordat Hans de strijd tegen de dood moest opgeven.

Hans van Rooij is 54 jaar lid van harmonie Kunst Adelt. De pauken waren van “hem”, zeg maar zijn passie. Hij noemde zichzelf ook Hans Pauk en maakte gebruik van een e-mailadres met die naam. Als vrijwilliger bij deze muziekvereniging zette hij zijn beste beentje voor bij repetities en bij acties maar bedacht ze ook.

Als initiatiefnemer doopte hij het wandelpad naast de repetitieruimte De Notenkraker in Helvoirt tot Notenkrakerpad. Hij vroeg toestemming aan de wethouder toen deze hem feliciteerde voor zijn ontvangen koninklijke onderscheiding. Het straatnaambord hing er toen al.

Het Notenkrakerpad bedacht Hans van Rooij. Sinds 2017 is het een feit.

Door zijn tomeloze inzet voor harmonie Kunst Adelt en het fietsfeest Leyetocht, beiden uit Helvoirt, ontving Hans van Rooij in 2017 een lintje en de daarbij behorende onderscheiding. Hij is ruim 50 jaar lid van het muzikale korps. De fietstocht maakt al 44 jaar gebruik van Hans zijn kwaliteiten. Er zijn tal van wapenfeiten van beide organisaties op te sommen waar Hans van Rooij zijn schouders onder zette en mede daardoor een succes weden. Een enkele prestatie halen we hier voor het voetlicht.

Hans van Rooij (met baard) op weg van Nice naar Helvoirt. Welgeteld 1400 fietskilometers

Het jaar 1982:
Nice-Helvoirt op de fiets over 1400 km moest meer bekendheid geven aan de Leyetocht in de stijgers. Gelijktijdig fietste Hans en zijn medefietsers de eerste reanimatiepop “Annie” voor de Helvoirtse EHBO vereniging Sint Lucas bij elkaar. Het eerste lustrum van vijf jaar was voor Hans van Rooij reden om met 7 anderen op de fiets die grote afstand in 7 dagen te overbruggen. Hij beklom Tour de France berg-reuzen als de Col de Galibier, Col du Telegraphe, Col du Lautaret, Col de Izoard, Col de Vars, Col de la Bonette (hoogste punt 2800 meter) , Col de Madeleine en niet te vergeten de Nederlandse berg L’Alpe d’Huez. Hans van Rooij bleek de gangmaker te zijn om met grappen en grollen de ontberingen van onderweg te doen vergeten.

Cliënten van Prisma gaven de kist, bestemt voor Hans van Rooij een kleurtje. Hans deed al jaren drie dagen in de week vrijwilligerswerk bij cliënten van Prisma. Een luisterend oor maakte Hans bemind.

Aan het woord kwamen tijdens het afscheid achter de microfoon sprekers zoals Christ van Iersel vanwege de harmonie. Maar ook zijn zus Henny die noemde de rit Nice-Helvoirt. Tussen de regels die zij spraken klonk steeds de verwachting: “Wij gaan jouw missen.”
Drie nichten van Hans van Rooij gaven met simpele krachtige zinnen de kwaliteiten van hun oom weer. Een muisstille kapel hoorde de teksten aan. “Ome Hans, jij bent voor ons een speciale oom. Een super oom zoals jij je ziekte hebt gedragen. Wat zullen wij jou missen.”

Muzikanten van harmonie Kunst Adelt verzorgden de muzikale klanken bij het afscheid van hun paukenist. "Hier krijg ik rillingen van op mijn rug," gaf een van de aanwezigen, met een tranen in haar ogen, toe.

Christ Pijnenburg

Download onze gratis app

2 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Christ van Iersel , 15 oktober 2023 @ 14:02

  Mooie nabeschouwing

 • Zus en Chris Willems , 18 oktober 2023 @ 12:09

  Beste Ans, beste familie,
  Van harte gecondoleerd met het overlijden van Hans. Heel velen verliezen een echte vriend.
  Heel veel sterkte in de komende tijd,
  Hartelijke groeten,
  Zus en Chris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *