Slider1
slider2

Voetgangers oversteekplaats (VOP) in de Torenstraat

Foto: AZG

HELVOIRT – 19 juli 2021. Regelmatig  komen er vragen binnen bij de redactie van HelvoirtNet.

De volgende vraag kwam binnen: Waarom is het zebrapad in de Torenstraat verplaatst? Denkt men dat de kinderen die van school komen het nu gaan gebruiken?

We hebben deze vraag doorgestuurd naar Paul van Esch (de aannemer) en kregen al snel antwoord terug.

Betreffende de locatie van de voetgangers oversteekplaats (VOP) nabij de kruising Broekwal heeft u ons een gevraagd waarom er voor deze ligging gekozen is. In het voortraject is er door verkeerskundigen, in samenspraak met de door gemeente Haaren samengestelde klankbordgroep, gekeken naar verschillende scenario’s. Uit de afweging hiervan is het huidige ontwerp naar voren gekomen. Dit ontwerp is ook tweemaal gepresenteerd tijdens een inloopavond voor bewoners. Overigens is het in een 30km/h zone helemaal niet gebruikelijk om een VOP aan te leggen, dat is ook de reden dat er in straten als de Broekwal bijvoorbeeld geen VOP aanwezig is. In het geval van de Torenstraat, met haar functie als doorgaande route, is aangegeven dat dit ondanks de ontwerp uitgangspunten horend bij een zone 30 wel aangelegd moest worden.

Het is ons bekend dat de VOP nu aan de zijde van de Broekwal ligt waar geen trottoir ligt. Aan die zijde ligt wel een brede rabatstrook, niet behorend bij de rijbaan. Hier kan men prima lopen en zo op veilige afstand van de kruising de oversteek maken van of naar het trottoir.

Verkeerskundig gezien is er nog een reden om de VOP te plaatsen op de plek waar zij nu ligt. Op deze manier is het optimaal gecombineerd met de voorrang van rechts regel. Mensen zijn er alert op dat zij mogelijk verkeer vanuit de Broekwal moeten voor laten en verminderen daarom snelheid. Op die manier ontstaat een veiligere situatie bij de VOP.

Met vriendelijke groet, Paul Heijmans Bedrijfsbureau

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

2 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • jan van engelen , 20 juli 2021 @ 07:44

  Niet alleen kinderen maar ook de ouderen van Hofpad en Leyehof maken veel gebruik van deze VOP omdat ze bij de apotheek medicijnen moeten halen.
  Waar eerst een verkeerslicht stond en men 1x diende over te steken is de situatie nu fors verslechterd.
  Nu moet men bij de nieuwe VOP eerst oversteken naar overkant Torenstraat,daarna naar de overkant Broekwal.
  De veiligheid is dus behoorlijk in gevaar gekomen alleen al door het ontbreken van het verkeerslicht.

  En als men er bij van Esch en de gemeente Vught vanuit gaat dat auto’s wel zullen stoppen voor het VOP heeft men dat mis.
  Wij maken dagelijks mee dat je bij het VOP in de Kastanjelaan zowat van het zebrapad word afgereden door associalen die zelfs gas bijgeven als je al op het zebrapad loopt.
  Niet alleen door auto’s en vrachtwagens maar ook door fietsers en scooters.

  Dat beloofd dus wat in de Torenstraat als die klaar is en het daar zoals vanouds nog drukker is dan in de Kastanjelaan.

  Maar goed,de “verkeersdeskundigen”bedenken zoiets van achter hun bureau en daar moeten wij het dan maar mee doen.

 • Pauline , 20 juli 2021 @ 12:49

  Beste Paul,

  Bedankt voor jouw uitleg. Al kan ik niet anders zeggen dan dat ik het een bijzondere keuze vind. Helemaal omdat het de situatie onveilig maakt voor onze kinderen. Zoals in de eerdere reactie gezegd moeten kinderen nu 2 x oversteken. Ook is de uitgang van het pad naar school niet bij het zebrapad…

  Wellicht goed om deze keuze opnieuw te overwegen??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *