Slider

Thema-avond dementie en ergotherapie

HELVOIRT – 10 februari 2020. Dinsdagavond 18 februari organiseert de werkgroep Dementie Vriendelijke Gemeente in het HelvoirThuis een avond waarin ergotherapie centraal staat.

Nina Hagoort werkzaam bij 073ergotherapie én lid van de werkgroep gaat tijdens deze bijeenkomst in op wat de ergotherapeut te bieden heeft: lukt het nog om uw betekenisvolle activiteiten uit te voeren? Komt u als mantelzorger nog aan uw eigen activiteiten toe? Hoe kunt u omgaan met geheugenproblemen en wat als het aankleden niet meer lukt?

Zelfstandigheid behouden
Koken, de was opvouwen, een kopje koffie zetten of aankleden. Allemaal dagelijkse handelingen die meestal heel vanzelfsprekend zijn. Wanneer iemand gaat dementeren zijn deze dagelijkse handelingen niet altijd meer vanzelfsprekend. Rollen en routines kunnen veranderen. Taken uit handen nemen is niet altijd de oplossing.
Ergotherapie richt zich op mensen die deze alledaagse handelingen steeds minder goed uitvoeren. De ergotherapeut observeert en analyseert waarom deze handelingen niet meer lukken. Het kan zijn dat dit te complex wordt, dat men de spullen niet meer kan vinden of niet meer weet hoe voorwerpen gebruikt moeten worden. Binnen de ergotherapie worden deze handelingen getraind zodat ze tóch hun zelfstandigheid behouden. Soms door een taak aan te passen, bijvoorbeeld door middel van stappenplannen of de omgeving aan te passen zodat er meer veiligheid of overzicht is.

Hoe ziet de avond eruit?
Nina geeft tijdens deze informatiebijeenkomst uitleg wat ergotherapie kan betekenen voor mensen met dementie én hun naasten. Wat kun je zelf doen om zo lang mogelijk veilig thuis te blijven wonen? U krijgt deze avond praktische tips waar u zelf mee aan de slag kunt gaan. Tevens zullen op deze avond ook verhalen van mantelzorgers aan bod komen en hun ervaring met de ergotherapie. Ergotherapie zit in het basispakket van de zorgverzekeraar.

Waar is het?
U bent welkom in het HelvoirThuis, Kloosterstraat 30, 5268 AC Helvoirt, inloop 19.00 uur, aanvang 19.30 uur. De toegang en zelfs de koffie is gratis!

Werkgroep Dementievriendelijke gemeente (DVG) Haaren bestaat uit vrijwilligers en zorg en welzijnsprofessionals uit de vier kernen van de gemeente en wordt ondersteund door de gemeente.
Meer informatie bij Ineke Matheeuwsen (06 8369 2717) of via dvghaaren@gmail.com

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *