Slider1
slider2

Stichting KANT: knotbomen waarom en waarvoor!

HELVOIRT/CROMVOIRT – 12 september 2023. Het jaarthema van KANT is dat alle inwoners in de gemeente Vught in 2023 meer bomen in particuliere voor- en achtertuinen gaan planten.

Het hele jaar door is er daarom aandacht voor het nut en de noodzaak van bomen. Deze week aandacht voor een speciale vorm: de knotboom.

Knotbomen zijn bomen die op jonge leeftijd op een bepaalde hoogte zijn getopt en daarna met regelmaat weer worden teruggesnoeid tot aan deze knotplek. Vroeger had dit knotten een economisch doel: voor het verkrijgen van snoeihout als geriefhout bijvoorbeeld voor te stoken, afrastering, gereedschap of veevoer. Het meest bekend in Nederland is de knotwilg. Iedereen heeft die wel ooit gezien. Ook andere inheemse bomen zoals es, populier, els, eik, linde, haagbeuk, berk en iep worden als knotboom gebruikt. Het knotten gebeurt meestal op een hoogte van 1,5 tot 2,5 meter. Voordeel van het knotten is dat de boom klein blijft en daarom ook in kleinere tuinen past. Oude knotbomen zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Veel vogels gebruiken de boomholtes als nestplaats. In de vermolmde knot groeien varens en diverse kruidachtige en klimmende planten.

Najaar actie: Bomen met een aantrekkelijke korting
In het najaar biedt stichting KANT u een assortiment bomen aan voor uw tuin met een flinke korting. U kunt kiezen uit kleine of grote bomen en sommige ervan hebben eetbare vruchten. De bomenlijst staat op de “actie”-pagina van de website van KANT. Daar kunt u ook de korting bon downloaden.
Door mee te doen aan deze actie helpt u mee om de CO2 uit de lucht vast te leggen in bomen. Bovendien zijn bomen goed voor de biodiversiteit en het is zeer verkoelend in de hete zomers. Misschien wilt u ook wel een knotboom in uw tuin?

Zelf nu ook in actie komen?
Op welkombijkant.nl en op onze facebookpagina vindt u meer info wat u zelf nu ook al kan doen. Wilt u actief meedenken en werken? Graag, we kunnen uw hulp goed gebruiken. Ook voor tijdelijke acties bent u welkom. We zoeken in de periode van 17 november t/m 16 december vrijwilligers die ons helpen met het uitdelen van de bomen op vrijdag en/of zaterdag bij groencentrum Bas v.d. Bruggen in Vught. Heeft u daar een dagdeel of dag voor over?
U kunt ons bereiken via e-mail welkom@welkombijkant.nl of bellen (06-40326440).

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *