Slider1
slider2

Peter Coppens nieuwe keizer en Jan van Iersel nieuw koning van gilde Sint Joris

Foto: Peter Coppens, links, als nieuwe keizer gereed met blote voeten te lopen over het gilde vaandel

HELVOIRT – 24 juni 2024. Peter Coppens (57), de warme bakker uit Helvoirt, is sinds maandag 24 juni 2024 de nieuwe keizer van het gilde Sint Joris.

Een titel die hij binnen sleepte door drie keer achtereen zich tot koning te schieten. In 2018, in 2021 en nu in 2024.

Elke drie jaar houdt het gilde Sint Joris op kermismaandag schietwedstrijden om het koningschap. Coppens is nu voor het leven de keizer van het gilde. Het is een bijzondere eer om die titel voor het gilde te dragen. Het is ook een zeldzaamheid dat het lukt om in zes jaar tijd drie keer achtereen koning te worden.

Traditiegetrouw komen de gildeleden bij de huidige koning op maandagochtend bijeen voor het ontbijt. Voor de warme bakker is dat geen probleem. Volgens de gildeleden was de keuze reuze. Met de volle maag gaat het richting de kerk voor een viering. Na de viering brengt het gilde een vendelgroep op het schoolplein. De kinderen werkten mee en vormden een kring voor de vendeliers. De schoolleiding vond dat er lieve en aardige kinderen op school zaten. Zij kregen een verassing: Een ijsco. Dat leverde gejuich op. De volgende actie is een bezoek aan het clubhuis met het doel om 12.00 uur op de schutswei aan de Helvoirtsestraat te starten met de schietwedstrijden om het koningschap.

Foto: De vendelgroet op het schoolplein met een kring van de leerlingen rondom de vendeliers.

Het eerste schot naar de vogel op de 17 meter hoge schutsboom vuurde kapelaan Bart Theunissen af. Er schreven zich vijf leden in voor de strijd om het koningschap inclusief Peter Coppens. Er waren veel schoten nodig om de vogel uiteen te laten spatten. De deelnemers namen hun tijd om goed te richten. Na welgeteld 274 schoten viel de vogel op de grond en Peter Coppens heel blij dat juist hij het genade schot afvuurde.
De nieuwe keizer van het gilde had voorzorgmaatregelen genomen. Al dagen prijkt op de toonbank van zijn bakkerswinkel de tekst: “kermisdinsdag zijn wij gesloten”. Vaste klanten weten dat de bakker op maandag gesloten is vanwege personeelsgebrek. Bekenden zagen de link met een mogelijk eretitel voor Peter Coppens. Het feest barste los na alle plichtplegingen rond het keizerschap. Het feest kreeg een slot met een hoe kan het anders een traditie van een BBQ.

Plichtplegingen
Zodra de houten vogel naar beneden stort zijn de felicitaties voor de nieuw koning of net als maandag voor de nieuwe keizer. Er is een voetenwassing om de keizer als enige op blote voeten over het vaandel te laten lopen. Daar hoort ook tromgeroffel bij met alle vaandels als erehaag.

De gespannen Coppens sprak over een last die van hem afviel. Hij vertelt:” De meeste mensen gunnen mij die titel wel maar je moet die vogel er wel afschieten als het jouw beurt is. Voor en tijdens het schieten heb ik frisdrank gedronken. Nu ga ik over op pils. De druk is er af. Het zal wel een feest worden. Ik ben blij dat ik morgen, dinsdag, dicht ben. Die bekendmaking zorgde natuurlijk ook voor de nodige aandacht.

Nieuwe koning Jan van Iersel
Met het binnenhalen van de titel keizer van het gilde door Peter Coppens kwam de titel van koning van het gilde vrij. De vier kandidaten voor het koningschap, zonder Coppens, moesten verder gaan met de opdracht een nieuwe geplaatste vogel eraf te schieten. Wie dat lukte is de koning van het gilde voor drie jaar. Na 227 schoten was Jan van Iersel de scherprechter. Hij is de nieuwe koning. Ook hij mocht blootvoets over het vaandel lopen. Plus in de toekomst een zilveren plaquette schenken aan het gilde. Peter Coppens moet een plaquette voor het keizers zilver schenken aan het gilde Sint Joris. De titels van keizer en koning van het gilde hebben ook voordelen voor de personen in kwestie.

Foto: Jan van Iersel , eerste links, en Peter Coppens, tweede van links de koning en keizer op een plaatje

Van onze correspondent.

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *