Slider

Over lulletjespap, kattenkwaad, eenzaamheid, pesterijen en opspelende hormonen

Berkel Enschot St. Jozefzorg Foto: Wolf Beekman

HELVOIRT – 8 juli 2020. BHIC geeft podium aan oud-internaatleerlingen en hun kostschool in Brabant

Kwajongensstreken, baldadigheid en ondeugd waren evengoed onderdeel van het dagelijkse leven op katholieke internaten als de kuisheid en gehoorzaamheid die er werd gepredikt. Een jaar geleden bracht het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) alle rooms-katholieke onderwijsinternaten in kaart met foto’s en verhalen op: https://wierookwijwaterenworstenbrood.nl/internaten. Sindsdien delen oud-leerlingen dagelijks foto’s, anekdotes en zelfs complete verhalen met ons. Om al deze inzendingen een plek te geven, is de site flink vernieuwd. Ruim een derde van de Brabantse internaten heeft nu een eigen internatenwereld. 

Het regent reacties

“Bijna dagelijks delen oud-leerlingen foto’s anekdotes en zelfs complete verhalen met ons“, vertelt Thijs de Leeuw, projectleider van deze website. “Ruim 2000 reacties en meer dan 800 foto’s staan er nu op de teller en deze aantallen nemen iedere dag toe. Om recht te doen aan deze inzendingen en om deze verhalen en foto’s een plek te geven, hebben we de site flink aangepast want deze groeide echt uit zijn jasje. De reacties zijn heel divers; er zitten ontroerende en helaas soms ook schrijnende verhalen tussen, maar zeker ook veel opgewekte. Je ziet ook digitale ontmoetingen tussen oud-klasgenoten na járen weer tot stand komen. Mooi natuurlijk dat dit podium zich daar voor leent.” 

In je eigen internatenwereld

Als je nu naar de website gaat, zie je dat ruim een derde van alle Brabantse internaten een eigen ‘wereldje’ heeft. In dat wereldje kun je doorklikken naar informatie over het internaat, naar alle ingezonden foto’s, naar alle ingezonden verhalen van oud-leerlingen, naar een forum (speciaal voor dat internaat), en naar instructies voor hoe je je eigen herinneringen en foto’s kunt delen. Je ziet daar veel gezamenlijke herinneringen, bijvoorbeeld over het kostschooleten, positief of negatief, en zelfs oude recepten worden er verspreid. Of over ondeugende acties en pesterijen, maar je vindt er bijvoorbeeld ook schitterende foto’s van sport en spel op het internaat. 

Hemel of hel: op kostschool in Brabant

‘Op kostschool zitten’, veel Brabantse 55-plussers hebben daar nog herinneringen aan. Ouders stuurden hun kinderen vroeger massaal naar een internaat. Je kreeg daar kost en inwoning. In Noord-Brabant waren deze kostscholen vrijwel zonder uitzondering katholiek. Voor de een was het internaat een straf, voor de ander juist een voorrecht. Het BHIC heeft alle rooms-katholieke onderwijsinternaten in de na-oorlogse periode, van de jaren ’50 tot in de jaren ’70, online in kaart gebracht met foto’s en verhalen. Nieuw zijn de eigen kostschoolwereldjes, gevuld met reacties van oud-leerlingen.

Deel je herinneringen

Ook op kostschool in Brabant gezeten? Kijk dan snel of jouw school erbij staat en vertel ons hoe jij deze tijd hebt ervaren: https://wierookwijwaterenworstenbrood.nl/internaten . Help mee om alle herinneringen aan kostschool in Brabant in kaart te brengen.

’s-Hertogenbosch, 8 juli 2020

Baarle Nassau La Sale
Sint Nicolaas Oss

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *