Slider

1e Kamer keurt opsplitsing goed, PVV tegen

HELVOIRT/VUGHT – 8 juli 2020. De Eerste Kamer heeft gisteren de wet goedgekeurd die de opsplitsing van de gemeente Haaren regelt. Op 22 april had ook de Tweede Kamer de opsplitsingswet al aangenomen. De opdeling van Haaren over Vught, Oisterwijk, Boxtel en Tilburg per 1 januari gaat nu dus definitief door. Alleen de PVV was tegen.

Bosschenaar en eerste Kamerlid Alexander van Hattem was bang dat de overnemende gemeenten veel niet-opgeloste problemen van Haaren erven: “Zo werd afgelopen week nog een motie van wantrouwen ingediend tegen de Haarense onderwijswethouder omdat na vele jaren het probleem met de nieuwbouw van de basisschool in het dorp Esch nog niet is opgelost. We zadelen Boxtel met dit probleem op.” Hij had ook gezien dat Haaren nog niet heeft voldaan aan de plicht om een aantal statushouders te huisvesten. Die plicht wordt straks verdeeld over de nieuwe gemeenten. De PVV wilde dat dat zou vervallen maar een motie daarover haalde het niet.

Verder maakt de PVV zich zorgen over de financiële positie van Vught. Van Hattem: “Vught kan pas in januari 2021 een begrotingswijziging inclusief Helvoirt vaststellen. Hierdoor weet Vught nog niet precies wat de extra inkomsten en uitgaven zijn vanaf januari. Daarom wil ik de minister vragen of hierover niet eerder duidelijkheid kan komen, zodat de gemeenten hun inwoners niet onverwacht hoeven te confronteren met eventueel veel hogere lokale lasten.”

Ollongren antwoordde dat herindelingen juist versterking van de bestuurskracht en toekomstbestendigheid van gemeenten tot doel hebben. “Ik ben van mening dat de toevoeging van delen van Haaren de gemeenten Boxtel, Oisterwijk, Tilburg en Vught niet zal belasten en dat het voor hen niet een wijziging betekent van hun financiële vooruitzichten en hun duurzame bestuurskracht. Dat is ook niet vanuit die gemeenten een zorg. Die zijn financieel voldoende solide”, reageerde de minister.

De PVV had ook gezien dat in het dorp Esch een kleine meerderheid tegen de opsplitsing was. Maar de minister reageerde dat het ging om 15 procent van alle inwoners van Haaren. “In dat licht bezien kon de wens van de helft van de geraadpleegde Esschenaren niet worden gehonoreerd.”

Aan de Eerste Kamer schreef de minister dat de herindeling nodig is vanwege het gebrek aan bestuurskracht van de gemeente Haaren. De minister wees erop dat uit onderzoek was gebleken dat “het strategisch beleidsvermogen van de gemeente” zwak was en dat de rol van de gemeente Haaren bij grensoverschrijdende opgaven en in intergemeentelijke samenwerkingsverbanden zwak en kwetsbaar was.

Voor het verslag van het debat in de Eerste Kamer klik hier: https://www.eerstekamer.nl/verslag/20200707/verslag#p12

Bron: HelvoirtNet

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *