Slider1
slider2

Open Monumentendag Helvoirt, van Nicolaas naar Nicolaas.

HELVOIRT – 5 september 2021. Hoe oud Helvoirt is, is moeilijk te zeggen. In 1192 kregen de bewoners van de heer van Tilburg en diens moeder toestemming en geld om een kapel te bouwen.

Deze kapel vormde de basis voor de parochie, gewijd aan de Sint-Nikolaas. Eerst was het houten gebouwtje, daarna werd het een Romaans kerkje. Omstreeks 1425 wordt de kerk in gotische stijl herbouwd. Aan het einde van de tachtigjarige oorlog wordt er verandert van eigenaar en gaat de ‘oude Sint-Nikolaaskerk’ over naar de protestanten. Van 1871 tot 1875 was ds. Th. Van Gogh, de vader van Vincent, predikant in Helvoirt. De zus van Vincent: Anna en zijn broer Theo deden hun belijdenis in deze kerk. Tevens werd in deze kerk afscheid genomen van oom Hein Vrijdag, ome Jan van Gogh, en tante Truitje, Doortje en Antje. De bijbel van dominee van Gogh ligt nog in de oude kerk.  Tevens is nog een deel van het laatste oordeel te zien. Een tekening die dateert uit de tijd van Jeronimus Bosch. Adres: Van Grevenbroeckstraat 2, Helvoirt.

De katholieke gemeenschap van Helvoirt moest nog tot 1901-1903 wachten totdat zij opnieuw een kerk konden bouwen: de neogotische Sint-Nicolaaskerk. Zeer verrassend is de kleurrijke aankleding van het interieur van de kerk. Er zijn vele afbeeldingen van planten, dieren en personen. Allemaal met hun eigen betekenis en verhaal.  Adres: Kastanjelaan 16, Helvoirt.

Op zondag 12 september zijn beide kerken open van 12.00 tot 17.00 uur. U bent van harte welkom.

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *