Slider

Onduidelijkheid rondom Schilderstraatje en N65

HELVOIRT – 13 juni 2019. Na afloop van de informatiebijeenkomst woensdag 12 juni over rijksweg N65 in het HelvoirThuis bleek dat er nog altijd onduidelijkheid bestaat over de situatie bij het Schilderstraatje in Helvoirt.

In de vorige versie van het plan van december 2018 van Rijkswaterstaat (december 2018) is er een knip opgenomen tussen het Schilderstraatje en de Kreitestraat: alleen fietsers, landbouwvoertuigen en hulpdiensten zouden hier dan nog door kunnen.
In het plan dat woensdag is gepresenteerd is die knip weggehaald. Dit betekent dat autoverkeer straks vanuit het Schilderstraatje de parallelweg richting Tilburg kan oprijden waar zij bij de kruising met de Mgr. Zwijsenstraat de N65 op kunnen rijden. Bewoners van het Schilderstraatje zijn tegen het weghalen van de knip en vrezen dat straks hun straat een doorgang wordt voor veel autoverkeer. “Wij denken dat er straks nauwelijks verkeer via het Schilderstraatje naar de N65 gaat omdat deze straat daarvoor niet geschikt is”, zegt Piet Westeneng van adviesbureau Haskoning. “Maar een knip, halverwege de parallelweg brengt ook onveiligheid voor fietsers met zich mee.” De provincie heeft positief geadviseerd over het weghalen van de knip, aldus Westeneng.

Het Schilderstraatje wordt heringericht, zo worden onder meer de drempels weggehaald en er komen andere tegels. In juni zouden de werkzaamheden beginnen. Bewoners vrezen dat juist het weghalen van de drempels voor meer verkeer zorgt als autoverkeer via deze straat kan uitwegen op de parallelweg. Zij zullen hun bezwaren bij de gemeente kenbaar maken.

Tijdens de informatieavond, waar zo’n 70 bezoekers op afkwamen, bleek verder dat fietsverkeer voorrang krijgt op de ovonde, de kruising met de Torenstraat en de N65. Fietsers worden uit veiligheid meer gescheiden van het autoverkeer.
Verder wordt geprobeerd fietsers zo min mogelijk gebruik te laten maken van de Esschebaan en de Sparrendaalseweg, met name de scholieren die in grote getalen naar Vught gaan.

In augustus wordt het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage gelegd. Dan kunnen zienswijze worden ingediend. Vanaf oktober tot voorjaar 2020 worden de zienswijzen verwerkt, mogelijk wordt op onderdelen het plan daarop aangepast. Eind voorjaar 2020 stelt de gemeenteraad het bestemmingsplan definitief vast.

Door: Peter Corvers

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *