Slider1
slider2

Nieuwe website nodigt uit tot bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught

VUGHT – 8 juli 2021. ‘Oog in oog met het verleden’ staat prominent op de nieuwe website van Nationaal Monument Kamp Vught. Deze gedachte sluit aan op het vernieuwde museum, dat in november 2019 is geopend door de koning.

De site www.nmkampvught.nl is ontwikkeld door Something Big uit ’s-Hertogenbosch en kenmerkt zich door eenvoud en meer beeld. Van een informatieve site, ontwikkeld in 2014 naar een meer verhalende site die de bezoeker persoonlijk aanspreekt. De kernboodschap is: de verhalen blijven.

Compact
Directeur Jeroen van den Eijnde: “Met de nieuwe website willen we belangstellenden nieuwsgierig maken naar de historische plek van het voormalig Kamp Vught. ‘Indrukwekkend’ is wat we het meeste horen van bezoekers. De website biedt een voorproefje van die bezoekervaring.” Met een compact menu wordt de geschiedenis van het kamp beschreven en volgen we de indeling van de vaste expositie ‘Kamp Vught: 32.000 verhalen en zeven seizoenen’. Het museumbezoek wordt afgesloten met een presentatie waarin de lijn wordt doorgetrokken naar het heden; dit onderdeel wordt nu ook belicht op de site. De naoorlogse en gelaagde geschiedenis van het kampterrein is in barak 1B in de vaste expositie ‘Als muren konden spreken’ te zien.

Educatie
Nationaal Monument Kamp Vught heeft de website ook verbeterd voor een belangrijke doelgroep: het onderwijs. Vanaf groep 7 bezoeken veel scholen het museum voor een rondleiding en een aanvullend educatief programma. In 2019 waren dat ruim 1760 schoolgroepen, waarbij de docenten grotendeels via de website reserveren. Het aanbod is nu overzichtelijk weergegeven per leerniveau. Ook voor individuele bezoekers is alle praktische informatie eenvoudig te vinden.

Biografieën
Een veel bezocht onderdeel op de website betreft de levensverhalen van de 751 mensen die in Kamp Vught zijn omgekomen. De bezoeker kan nu handiger alle biografieën doornemen, gesorteerd op alfabet. Dit onderdeel is nog in bewerking en wordt verder aangevuld. Mike van der Burg van Something Big: “Een museumbezoek gaat over kijken, ervaren, rondwandelen en ontdekken. Daarom hebben we dit nu ook toegepast op de website, zodat we de verhalen van Kamp Vught op eenvoudige wijze dicht bij het grote publiek kunnen brengen. Dat is het doel. Overal en altijd: in de trein, thuis op de bank én natuurlijk in het museum zelf.”

Een toegankelijke website
Nationaal Monument Kamp Vught heeft – als museum – een voorbeeldfunctie op het gebied van toegankelijkheid. Van der Burg: “Daarom gingen we de uitdaging aan om de website echt voor iedereen vindbaar, beschikbaar en leesbaar te maken. De website is nu ook ontworpen voor mensen die minder goed kleuren kunnen onderscheiden, moeite hebben met lezen of weinig digitale kennis hebben. De opmaak is ruim opgezet voor mensen met een beperkte motoriek en verminderd visueel vermogen. Het navigeren en bedienen van het platform is ook eenvoudig te doen met gebruik van het toetsenbord. De website is dus ontworpen met de nadruk op ‘toegankelijkheid’, waarbij veel aandacht is besteed aan de digitale doorvertaling van de WCAG webrichtlijnen.”

Homepage – Nationaal Monument Kamp Vught (nmkampvught.nl)

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *