Slider

Nieuwe belastingen in Helvoirt

Beste Helvoirtenaren,

HELVOIRT – 1 december 2020. Deze week op 3 december stemt de Vughtse gemeenteraad over het belastingplan voor 2021.

Nino de Lange

Dit is ook belangrijk voor ons Helvoirtenaren omdat, als alles meezit, wij in het nieuwe jaar bij datzelfde plan mogen aansluiten. Natuurlijk is dat spannend omdat er voor ons het een en ander gaat veranderen. Het Brabants Dagblad heeft er zelfs een stukje aan gewijd waarin het concludeerde dat de lasten voor Helvoirt gaan stijgen. Naar aanleiding hiervan ben ik op onderzoek uitgegaan en gelukkig kom ik tot een andere conclusie. Het ziet er mijns inziens namelijk best rooskleurig uit.

OZB en afvalheffing
Eerst het minder positieve nieuws: de afvalstoffenheffing. Hiervoor is het vastrecht belangrijk. We moeten concluderen dat je als Helvoirtenaar gemiddeld € 70,- extra gaat betalen als je in een meerpersoonshuishouden woont.
Waarom ben ik dan positief zul je je afvragen? Om maar eens te beginnen met de onroerendezaakbelasting (OZB) bijvoorbeeld. Dit is de belasting die geheven wordt over de WOZ-waarde van je (huur)huis en dat is als het ware wat je huis waard is. Als huiseigenaar betaal je deze belasting direct en als huurder zit deze vaak in de huurprijs verwerkt. Ten opzichte van Haaren gaat het OZB-tarief bijna 16 procent omlaag. In Haaren betaalden we namelijk 0,1269 procent belasting over de waarde van een huis. In Vught wordt dat in 2021 0,1068 procent. Stel, je betaalde in Haaren € 420,- OZB per jaar, dan betaal je zo meteen bijna € 67,- minder. Dus nu staan we weer quitte.

Rioolheffing
Een andere belangrijke belasting is de rioolheffing. De opbrengsten van deze belasting zijn er alleen voor bedoeld om ervoor te zorgen dat we werkende riolering hebben. Je betaalt een bepaald bedrag afhankelijke van hoeveel water je verbruikt. In Vught werkt dat net even anders dan dat wij gewend zijn omdat er maar één tarief is voor waterverbruik tot 299m3. In Vught betalen we daar straks € 239,52 voor. Stel, je verbruikt jaarlijks 150m3, dan betaalde je daar in Haaren € 280,15 over. Het verschil is toch ruim € 40,-. Verbruikte je 299m3 in Haaren, dan is het verschil ruim € 130,- die je minder hoeft te betalen in de gemeente Vught dan in de gemeente Haaren.
De reden dat je meer betaalt, naarmate je meer water verbruikt, is dat riolering eerder vervangen moet worden als het intensiever gebruikt wordt. In Vught leveren de grootste waterverbruikers straks een eerlijke bijdrage aan de instandhouding van een goed werkende riolering doordat zij per m3 betalen die zij meer verbruiken dan de grens van 299m3.
Al met al lijkt het er dus op dat we wat minder belasting gaan betalen in Vught dan we gewend zijn. En daar mogen we best blij mee zijn. Zeker omdat we er met Vught heel wat voorzieningen bij krijgen. Hiervoor ligt een lijvig harmonisatieplan klaar waar 4 januari over gestemd mag worden.

Leges
Dan resten alleen nog de leges. Dit zijn kosten die je betaalt als je een dienst afneemt bij de gemeente. Een nieuw paspoort of trouwen zijn twee van de bekendste voorbeelden maar er zijn er enorm veel; te veel om hier allemaal te behandelen. Trouwen in Vught wordt duurder maar het gemeentehuis is wel stukken mooier dan dat in Haaren. Een nieuw paspoort halen blijft even duur. De vraag die we ons kunnen stellen is hoe groot die impact is. Ben jij bijvoorbeeld – net als ik – 25 en wil je binnenkort misschien trouwen, dan heeft dat wel effect. Maar in tegenstelling tot belasting betalen, trouw je niet elk jaar en haal je maar één keer in de tien jaar een nieuw paspoort. Daarom focus ik liever op de hoogte van de belastingen en die lijken positief uit te pakken voor Helvoirt. Iets waar wij bij PvdA-GroenLinks ook erg blij mee zijn. En natuurlijk gaat het bij de samenvoeging van de drie dorpen niet alleen maar om het geld maar het is wel fijn dat we er een beetje op vooruit gaan.

Nino de Lange
Burgerraadslid voor PvdA-GroenLinks

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

3 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Twan de Jongh , 5 december 2020 @ 09:15

  Lijkt een goed bericht. Eetst stijging laten zien en daarna de waarschijnlijke verminderingen. Wat betreft OZB het volgende: de tarieven worden vastgesteld door de gemeenteraad. Echter waarde van het huis niet. Dit wordt vastgesteld door een (slordige) taxatie. Het is naar mijn mening te vroeg om te juichen. Let op PVDA, in het verleden zijn er vaker door jullie partij beloften gedaan en kon de partij deze niet na komen.

 • Nino de Lange , 5 december 2020 @ 16:18

  Ha Twan, ik snap je zorgen. Gelukkig is het beleid in Vught hier goed op voorbereid. Aan het begin van het jaar stelt Vught vast hoeveel opbrengsten er uit de OZB moeten komen. Vervolgens kijken ze naar de raming van de gemiddelde WOZ-waardestijging en passen ze het OZB-tarief zo aan dat OZB opbrengsten precies gelijk zijn aan het vastgestelde bedrag. Als de WOZ-waarde van je huis harder stijgt dan gemiddeld dan betaal gelukkig nog altijd 16% minder dan in Haaren omdat het OZB-tarief 16% lager is.
  Net zoals het tarief voor het vastrecht zijn de tarieven die ik hier benoem op 3 december vastgesteld. De rioolheffing is zelfs 12 euro goedkoper geworden. Dus daar veranderd niets meer aan.
  Hopelijk heb ik je zorgen wat weg kunnen nemen Twan, fijne pakjesavond.

 • Jan van Engelen , 6 december 2020 @ 10:00

  Het zal weer eens niet zo zijn,iemand van de PvdA/Groenlinkse partij die een lastenverhoging van 70 Euro vastrecht afvalstoffenheffing goed gaat praten door te stellen dat de OZB lager uitpakt en daardoor het totaal aan belastingen positief LIJKT uit te pakken voor Helvoirt.
  Dat is voor een huurder zoals ik niet aan de orde.Mocht de OZB lager uitvallen zal ik daar als huurder niks van merken,daardoor gaat mijn huur niet omlaag.Elk jaar word vastgesteld hoeveel procent er bij de huur komt a.d.h. van de inflatie en daar een bepaald percentage bovenop.
  Ik heb al eerder aangegeven dat de herindeling de burger weer extra geld gaat kosten en dat blijkt dus ook.
  Schandalig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *