Slider

Nieuw nummer van het tijdschrift van heemkundekring De Kleine Meijerij

De achterzijde van het beeld van de Zwarte Zusters. (Foto: Lia Martinali)

Over het gedenkbeeld voor de ‘Zwarte Zusters’ uit Esch en een Reuzenlevensboom.

ESCH – 5 juli 2020. In dit nieuwe nummer van het vlugschrift van Heemkundekring De Kleine Meijerij een artikel van Anton van Dorp over het beeld dat de Essche beeldend kunstenaar Lia Martinali vervaardigde als eerbetoon aan de “Zwarte zusters van Esch”.

Het kunstwerk werd op 17 maart 2020 geplaatst op de hoek van de Dorpsstraat en het Nieuwland.

Bomenkenner Mart van den Oever beschrijft op boeiende wijze de majestueuze ‘Thuja Plicata’, de meerstammige Reuzenlevensboom, die staat op het terrein van Hotel de Leijhof aan de Oisterwijkse Heusdensebaan  te Oisterwijk.

De Reuzenlevensboom in Oisterwijk. (foto: Mart van den Oever).

Het nummer opent overigens met een verhaal over het aloude Moergestelse schuttersgilde. Frans Goris neemt ons mee terug naar de 17e eeuw (1658) Toen werd naar verluidt een kopie vervaardigd van de oude gildekaart van het gilde Sint Sebastiaan en Sint Barbara. De kopiist plaatste op het nieuwe voorblad een raadsel. De lezer wordt de kans geboden zelf het raadsel op te lossen.

Op 5 juni 2020 overleed de eminente heemkundige Jan Franken. Anton van Dorp schreef voor dit nummer een portret van Jan, dat ingaat op zijn grote kwaliteiten als schrijver, heemkundige, en maatschappelijk betrokken mens. Jan heeft veel voor de vereniging betekend, en dat komt in dit portret terecht op een mooie wijze tot uiting.

De bijdrage van Petra Robben gaat in op de kapel van Heukelom en de kruisbeelden op het Heuveltje in Berkel en het Zwaantje in Enschot. De kapelletjes en ‘crucifixen’, onderdeel van de volksdevotie, werden in 1930 geplaatst en waren eigenlijk bedoeld om de gelovige katholieke mens in het openbaar te blijven wijzen op de noodzaak tot inkeer te komen.

Mark Vermeer beschrijft het rechterlijk apparaat zoals dat in Oisterwijk functioneerde in de 16e eeuw. In onze tijd kennen we de ‘deurwaarders’, die als het ware de uitvoerende tak zijn van het rechterlijk stelsel. Hoe dit ‘systeem’ in de 16 eeuw werkte wordt in dit verhaal uitgebreid uiteengezet.

Joost van der Loo uit Udenhout volgt in het eerste deel van zijn artikel ‘Een stamboom via de vrouwelijke lijn’ deze lijn in zijn eigen familie. Vanaf rond 1661 komen een tiental generaties aan bod. Er komen verschillende vrouwenlevens voorbij, van kloosterzuster tot ongehuwde moeder.

In het slotartikel van dit nummer vertelt Anton van Dorp over het fraaie melkdiploma dat Johannes Vugs uit Enschot in 1929 behaalde als sluitstuk van het volgen van de zogeheten ‘melkcursus’. Duidelijk is dat hier nog heel wat bij kwam kijken.

Verder enkele boekaankondigingen te weten: Brabants dagboek 1935-1950 van Hans Smulders waarin Helvoirt als woonplaats van zijn ouders regelmatig ter sprake komt en de 17e editie van Unentse sprokkels. Dragers van hoop is de titel van een nieuw boek over de Missiezusters van O.L.V. van Afrika (de ‘Witte Zusters’ uit Esch). Tevens aandacht voor het plakplaatjes-verzamelalbum dat op initiatief van de Plus Supermarkt verscheen over Udenhout en Biezenmortel.

Webtip is deze keer de webpagina van de Stichting Bernard van Dam/ Brabants dorpsleven: www.bernardvandam.com

Deze aflevering 2 van De Kleine Meijerij is voor € 6,00 verkrijgbaar bij Slijterij Mitra aan de Kerkstraat te Helvoirt, Albert Heijn te Haaren, de Spar te Esch en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij aan de Spoorlaan 70 te Oisterwijk.
Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout: www.dekleinemeijerij.nl .

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *