Slider1
slider2

Nieuw nummer de kleine Meijerij

75 jaar jong, hoog water in het Helvoirts Broek en Esch, over Eligius van den Aker en het H. Bloedwonder

HELVOIRT – 7 juli 2024. Het nieuwe nummer van het kwartaalblad van erfgoedvereniging Heemkundekring De Kleine Meijerij opent met een artikel van de redactie waarin zij reflecteert op 75 jaargangen van haar “clubblad” dat in de loop der jaren tot een fraai en kleurrijk periodiek uitgroeide.

Dat de ontwikkeling vanaf het begin tot het huidige blad niet zonder slag of stoot is verlopen wordt hierin duidelijk gemaakt.

Familiewapen van de familie Van den Aker

Dit nieuwe en zoals gebruikelijk rijk geïllustreerde nummer gaat verder met een artikel van de hand van Karel van den Aker en Nettie van de Langenberg-Scheepers. Zij verhalen over de ‘wonderbaarlijke’ Eligius van den Aker, die in de 14e eeuw rector van het H. Geestaltaar in de kerk van het dorp Esch is geweest.

Devotieprentje betreffende het H. Bloedwonder

Deze bijzondere bijdrage gaat met name over de verbintenis van zijn naam met het wonder van het H. Bloed te Boxtel. Het artikel bevat ook stamboomoverzichten van de familie Van den Aker.

Jan van Leest breng in zijn artikel de schoenfabriek van Larsen onder de aandacht. Dit bedrijf was ooit actief aan de Nicolaas van Eschstraat in Oisterwijk. Een intrigerende bedrijfs- en familiegeschiedenis!

Reparatie van de molenas van de Kerkhovense Molen.

De Kerkhovense molen is het onderwerp van een kort artikel van Paul Terwindt. Door een scheur in de molenas stond de molen de afgelopen maanden steeds stil. Hoe werd die gerepareerd?

Hoog water in het Helvoirts Broek. (coll. Waterschap De Dommel)

De afgelopen tijd is er vaak sprake geweest van overvloedige regenval, met de daarbij behorende overlast. Dat wateroverlast niet van vandaag of gisteren, maar daarentegen van alle tijden is, wordt aangetoond in een bijdrage van Anton van Dorp. Als illustratie ondermeer een beeld van het ondergelopen Helvoirts Broek en de uitgedijde Essche Stroom.

Eligius beschikte over visrechten op de Essche Stroom (foto: F. van den Langenberg)

Als slot van deze nieuwe aflevering geeft Koos Vermuë een inkijk in de gebeurtenissen rondom de bevrijding van het deel van Oisterwijk dat de naam Kerkhoven draagt, waarbij verschillende families zoals Wolfs, Hartveld, Pijnenburg en Van den Koedijk, die daar destijds woonden, ten tonele worden gebracht.

Tot besluit enkele literatuursignalementen zoals het artikel ’Van winkelkrukke, zaag en hamer. Neogotiek in Vught, Cromvoirt en Helvoirt’ van Wies van Leeuwen dat in Schatten van Vught verscheen en de 21ste uitgave van Unentse Sprokkels.

Als webtip is in deze uitgave opgenomen: Het Nationaal Archief, www.nationaalarchief.nl

Deze aflevering 2 van De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij Slijterij Mitra aan de Kerkstraat te Helvoirt, W. van Pinxteren, Markt 2 te Esch en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij in het voormalig gemeentehuis in Haaren.
Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout: www.dekleinemeijerij.nl

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *