Slider

Meiden bezoeken bouwplaats Den Hoek in Helvoirt tijdens ‘Girlsday’

Meiden Udens College ontdekken ‘techniek’

HELVOIRT –  12 april 2019. Op de bouwplaats van CPO-project Den Hoek in Helvoirt waren donderdag 11 april acht tweedejaars VMBO-meiden van het Udens College te gast tijdens ‘Girlsday’. Op dit jaarlijkse event openen technische bedrijven hun deuren om meisjes kennis te laten maken met de fascinerende wereld van bèta, techniek en ICT. Hendriks Coppelmans is het enige bouwbedrijf in de regio Uden-Veghel-Oss dat hieraan deelneemt, dit jaar voor de zevende keer.

Zelf metselen
Hendriks Coppelmans bouwt in het CPO-project 16 koopwoningen. Het project is ontwikkeld door stichting Voorhelvoirt Duurzaam, een collectief van toekomstige bewoners die zelf hun wensen en ideeën in het plan verwerkt hebben. De woningen bestaan uit vier verschillende typen die ieder ook weer hun eigen indeling en vorm hebben. Op de bouwplaats in Helvoirt kregen de leerlingen een rondleiding van Françoise Brandwagt, personeelsfunctionaris bij Hendriks Coppelmans, en uitvoerder Bas Pennings. Daarna mochten de meiden zelf aan de slag met een troffel.

De bouw: meer dan bouwen
Op het hoofdkantoor in Uden vertelde projectontwikkelaar Anita Pauwels over haar vak en over de nieuwbouw van een appartementengebouw aan de Loopkantstraat in Uden. Wat komt er allemaal kijken bij het ontwerp van zo’n gebouw? En wat moet er allemaal geregeld worden, voordat de schop de grond in kan? De bouw blijkt meer dan stenen stapelen. Zo is Anita samen met de gemeente Uden eerst in gesprek gegaan met de buren van de bouwlocatie. Met zo’n omgevingsdialoog wordt de buurt vroegtijdig betrokken bij het plan en wordt waardevolle informatie opgehaald. Die informatie wordt verwerkt in het bouwplan, zodat niet alleen de toekomstige bewoners maar ook de omwonenden later blij zijn met het nieuwe gebouw.

Meiden zijn hard nodig
In Nederland werken circa 10.000 vrouwen in de bouwnijverheid. Dat is slechts zo’n 9% van het totaal aantal mensen dat werkzaam is in deze bedrijfstak. “Vrouwen zijn dus nog altijd sterk ondervertegenwoordigd in onze branche en dat is ontzettend jammer”, vindt Françoise Brandwagt, zelf een van de negen vrouwen bij Hendriks Coppelmans. “De sector heeft het jaren zwaar gehad, waarin de werkgelegenheid flink daalde. Nu trekt de werkgelegenheid aan en komen we handen tekort. Ik hoop dat de participatie van vrouwen stijgt. Door de toenemende vergrijzing hebben we hen hard nodig. Bovendien vraagt de veranderende markt juist om eigenschappen die je vaak bij vrouwen tegenkomt. Gelukkig zie ik nu al relatief veel vrouwelijke stagiaires voorbij komen, zowel mbo’ers als hbo’ers. Die meiden doen het meestal heel goed. Vaak zie je dat ze uiteindelijk kiezen voor de richting architectuur of calculatie/werkvoorbereiding. De uitvoerende bouw is gewoon niet erg populair bij vrouwen. Dat is jammer. Ook op de bouwplaats zijn vrouwen wat ons betreft van harte welkom.”

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *