Slider1
slider2

Martin Vromans uit Gemeentebelangen gestapt

Samen Lokaal nieuwe naam……

HELVOIRT – 2 juni 2023. UPDATE 12.00 uur.  Helvoirtenaar Martien Vromans stapt uit de fractie van Gemeentebelangen en gaat door als zelfstandige fractie onder de naam ‘Samen Lokaal’.

Vromans is erg teleurgesteld in zijn partij Gemeentebelangen. Vorige week werd bekend dat Jos den Otter uit Cromvoirt wordt voorgedragen als wethouder. Gisteren is Den Otter gekozen tot wethouder in een extra raadsvergadering. Na afloop van die vergadering deelde Vromans aan de fractie mee dat hij uit de partij stapt uit onvrede over de gang van zaken.
Vromans was een van de twee kandidaten voor die functie. De Helvoirtenaar is erg teleurgesteld in zijn partij.

“Ik voel me gepasseerd door mijn eigen partij”, zegt Vromans. “Men gaat voorbij aan afspraken uit het verleden”, doelt hij op zijn kandidatuur voor het wethouderschap na de verkiezingen in 2020. Vromans vindt het besluit van Gemeentebelangen “in strijd met bestuurlijke integriteit omdat afspraken niet worden nagekomen”.
Gemeentebelangen verklaart de keuze voor Den Otter door te wijzen op de portefeuille die haar partij gaat bekleden. Op met name woningbouwontwikkelingen en woonvisie, taken van de nieuwe wethouder, heeft Den Otter meer ervaring, vindt Peijnenburg.

Ervaring
Vromans wijst erop dat hij ook ervaring heeft met bouwzaken en aanbestedingen. Hij was directeur bij het Inkoop Bureau Midden Nederland, een samenwerkingsvorm van aanbestedingen in de zorgsector en de bouw. Vromans was eerder wethouder voor de voormalige gemeente Haaren.
De Helvoirtenaar vindt dat hij recht heeft op een eigen raadszetel nu hij uit de fractie stapt. “Ik heb bij de verkiezingen bijna een zetel aan stemmen voor Gemeentebelangen binnengehaald. Daarom voel ik mij niet geroepen die nu terug te geven.”

Bregje Peijnenburg, fractievoorzitter van Gemeentebelangen betreurt het besluit van Vromans. “Ik hoorde het gisteravond na afloop van de raad van onze partijvoorzitter Jan Jonkergouw”, zegt Peijnenburg. Jonkergouw was ook bij de raad aanwezig vanwege de installatie van Den Otter als wethouder en Janine Widschut als nieuw raadslid. “Ik vind het hartstikke jammer dat Martien vertrekt en snap dat hij teleurgesteld is”, zegt Peijnenburg. “Maar ik vind wel dat Martien nu zijn eigen belang boven het partijbelang stelt door op te stappen. Ik wens hem overigens alle succes in zijn nieuwe rol.”

Medio 2020 werd Vromans lid van Gemeentebelangen in zijn laatste periode als CDA-wethouder. Bij de verkiezingen van november dat jaar was Vromans verkiesbaar voor Gemeentebelangen en behaalde hij 385 stemmen. In Helvoirt haalde hij 42 procent van de stemmen voor die partij. Na de verkiezingen was Vromans kandidaat-wethouder maar toen kwam Gemeentebelangen niet in het college.

Vromans is nu het derde raadslid in Vught sinds de verkiezingen die uit zijn eigen fractie stapt. Eerder deden dat Joris Vrensen en Desiree Rasenberg (beiden D66).

Door: Peter Corvers

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *