Slider1
slider2

Hoe u vrienden wordt met regenwormen

HELVOIRT/CROMVOIRT/VUGHT – 7 mei 2024. In 6 artikelen besteedt burgerinitiatief KANT aandacht aan de bodem in uw tuin en rondom uw huis. Dit is het 3e artikel van de reeks, waarin het belang van organische stof voor de “levende bodem” centraal staat.

Op 18 mei wordt door de werkgroep Huis en Tuin Circulair aandacht gegeven aan het bouwen van wormenhotels. Dit vindt plaats in d’n Inbreng in Helvoirt tussen 10 en 12 uur. Gelijktijdig is er ook Repair Café en mogelijk zijn er nog andere activiteiten van Schoon Helvoirt.

Waarom voegt u organische stof toe?
Was u ook bij de film Onder het Maaiveld op 16 april in de Speeldoos? Dan heeft u de boodschap al meegekregen net als zo’n 200 (!) bezoekers. Het onderwerp “bodem” leeft dus, nu de bodem zelf nog tot leven brengen.
De meeste tuinbodems in Vught, Helvoirt en Cromvoirt zijn zanderig. Om de planten en bomen te helpen groeien en water vast te houden is de aanwezigheid van organische stof noodzakelijk. Dit zorgt ervoor dat de aanwezigheid van het bodemleven toeneem. Bodemdieren en gezonde bodemschimmels zorgen voor de aanwezigheid van lucht, water en voedingsstoffen, waardoor planten beter voedsel op kunnen nemen, waarmee ze gezonder en sterker worden en de tuin mooier. Heeft u al een pier of regenworm in uw tuin gezien? Dat is een goed teken.

Composteren en wormenhotels
Je kunt organische stof zelf maken. Als je het tuin”afval” op een hoop brengt dan kun je dat composteren. Dat kan in een afgezonderde hoek in de tuin. Daar kun je ook nog groente- en fruitafval aan toevoegen. Maar… Dat werkt beter als uw composthoop al levend is en zo goede compost oplevert. Tips hoe u moet composteren zijn er volop, ook op de website van KANT. Groente- en fruitafval kan ook in een compostvat. Zo kunnen er geen ongewenste dieren, zoals muizen of ratten bij. Of u kiest voor een wormenhotel. Dat is een speciale bak in 3-4 lagen, waar regenwormen en andere bodemdieren zorgen voor omzetting van groente- en fruitresten tot waardevolle compost.

Doet u mee?
De kerngroep van KANT nodigt u van harte uit met ons mee te doen. Onze focus is om inwoners in de gelegenheid te stellen hun tuin, dak of balkon klimaatbestendig te maken. Wilt u meehelpen aan een activiteit of weet u een goede activiteit waar u aandacht aan wilt besteden? Laten we het dan samen doen!

Zo hebben we een zonnebloemenactie opgepakt met de Werkgroep van Gogh Helvoirt.
Bekijk onze website eens, daar staan meerdere tips op, van makkelijke tot moeilijkere maatregelen om uw tuin klimaatvriendelijker te maken. U kunt contact met KANT opnemen via welkom@welkombijkant.nl en telefonisch via 06-4032 6440.

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *