Slider1
slider2

Het dementienetwerk Vught zoekt vrijwilligers

HELVOIRT – 9 januari 2024. Het Dementienetwerk Vught staat voor een Dementievriendelijke Gemeenschap in Vught, Cromvoirt en Helvoirt.

Voorop staat daarbij de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Mensen wonen steeds langer thuis en graag zo gewoon als mogelijk. Dat kan alleen als wij allen dat samen mogelijk maken. Als buurtbewoner, vriendin, winkelier, (sport)vereniging, woningbouwcorporatie, zorgorganisatie, etc.
In het Dementienetwerk Vught werken al vele organisaties samen om het zo lang mogelijk meedoen in de maatschappij te stimuleren.

In de gemeente Vught werken we met ingang van 2024 met de Dementiebril. We zoeken vrijwilligers die zich hiervoor in willen zetten.

Wanneer je naaste of iemand anders dementie heeft, kun je je vaak niet goed voorstellen hoe hij / zij de wereld beleeft. Wat gaat er om in het hoofd van je naaste of die ander? Met de Dementiebril kun je dit zelf ervaren. De bril geeft je een kijkje in de belevingswereld van een persoon met dementie.

Dementiebril?
De dementiebril is een korte film die je bekijkt via een Virtual Reality-bril. Je kruipt als het ware in het hoofd van een persoon met dementie. Voor een klein kwartier ben jíj degene die dementie heeft. Je ziet tegen welke problemen iemand aanloopt bij dagelijkse situaties. Ook ervaar je hoe anderen op jou reageren. Ondertussen hoor je de gedachten van iemand met dementie.

Vrijwilliger?
Als Vrijwilliger Dementiebril werk je in een team van meerdere vrijwilligers met een coördinator. Bij een voorlichtingsactiviteit aan mantelzorgers of andere geïnteresseerden geef je instructie en begeleiding bij het gebruik van de Dementiebril. In het individuele nagesprek bied je ruimte om ervaringen te bespreken. Op verzoek geef je informatie bij het zoeken naar verdere verdieping of doorverwijzing. In Vught bestaat bv. de Geheugenbibliotheek en het Geheugen café en is een “Geheugenwijzer bij dementie” verkrijgbaar.

Vrijwilliger worden?
We bieden:
• In workshopverband praktische instructie over het gebruik van de Dementiebril, dementie en het oefenen met de dementiebril.
• Periodiek overleg met de vrijwilligers gericht op uitwisselen van ervaringen om elkaar te steunen en van elkaar te leren.
• Een vrijwilligersovereenkomst waarin ondersteuning, onkostenvergoeding en verzekering geregeld is. Welzijn Vught heeft de coördinatie.

Aanmelden:
Welzijn Vught bij Yvonne Kolmans, sociaal werker
Heuvel 2, 5261 EE Vught; mobiel 06-4675 2773
yvonnekolmans@welzijnvught.nl | www.welzijnvught.nl

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *