Slider1
slider2

‘Groen’ werk in uitvoering bij Cromvoirtse putten

CROMVOIRT/VUGHT – 29 juli 2021. De Cromvoirtse Putten vormen een prachtig deel van onze natuur.

Enkele jaren geleden hebben we hier de vennen beter geschikt gemaakt voor allerlei planten en dieren en de natuurwaarden verhoogd. Met succes, maar nu zien we dat de oevers weer dicht beginnen te groeien. Het is dan ook tijd om de natuur weer een handje te helpen en tot groene actie over te gaan.

Zonder beheermaatregelen raken de vennen overwoekerd door jonge boompjes, struiken en – hier en daar – bramen. Met een goed natuurbeheer zorgen we ervoor dat de vennen open blijven en dat planten en dieren die open terrein en water nodig hebben er optimaal gedijen. Zo voorkomen we dat er belangrijke natuurwaarden verloren gaan. 

Wat gaan we doen?

Bij het opschonen van het ven en de oevers gebruiken we een kraan om de begroeiing uit te trekken. Het houtige materiaal dat vrijkomt gebruiken we als een natuurlijke afscheiding langs de paden en het fietspad. Niet alleen veel dieren profiteren van deze ‘takkenrillen’, ze zorgen ook voor rust rond de vennen. Voor een goed herstel van de flora en fauna is het namelijk belangrijk dat mensen en honden de venoevers niet betreden. Uiteraard blijven de rillen laag genoeg zodat de vennen goed zichtbaar blijven voor bezoekers.

Natuurlijk is er aandacht voor (zeldzame) planten en dieren bij het werk. De kraan laat wel sporen na, maar vaak verdwijnen deze snel. Bovendien herstelt de uitvoerder na afronding van het werk eventuele schade aan de paden waar dat nodig is. We verwachten dat we het werk eind juli of begin augustus uit kunnen voeren. Het neemt enkele dagen in beslag.

Bosgroep Zuid Nederland voert dit werk uit. Hebt u vragen dan kunt u ze bellen op: 040- 20 66 360.

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *