Slider1
slider2

Gemeente Vught stopt samenwerking met De Speeldoos en wil zelf sociaal cultureel centrum bouwen

VUGHT/CROMVOIRT/HELVOIRT – 12 oktober 2023. Het college van burgemeester en wethouders beëindigt de samenwerking met theater De Speeldoos.

Volgens wethouder Van de Ven zijn de verschillen in ambities en opvattingen onoverbrugbaar. De gemeente ziet dan ook geen andere mogelijkheid dan zelf een nieuw sociaal-cultureel centrum te gaan bouwen. ‘Het duurt veel te lang’, legt de wethouder uit. ‘Vught verdient na bijna 20 jaar een veilige, betaalbare en kwalitatief goede voorziening op de locatie van De Speeldoos.’

De wethouder baalt als een stekker. Drie jaar geleden werden de handen ineen geslagen en zetten partijen een streep onder het lange en tumultueuze verleden. Maar drie jaar later blijkt toch dat de partijen er niet samen uit komen. De gemeente zoekt een goed onderkomen om amateurkunst en cultuureducatie in onder te brengen met een beheerstichting die de gebruikers ondersteunt, maar verder geen eigen ambities heeft. Theater De Speeldoos wil het anders.

Einde samenwerkingsovereenkomst
Stichting De Speeldoos ziet voor zichzelf en het nieuwe centrum een bredere taak en grotere rol weggelegd dan louter een faciliterende. Dat is niet volgens de wens van het Vughts college en blijkt bovendien in strijd met de besluiten van de gemeenteraad. Omdat Stichting De Speeldoos de ambities niet bij wil stellen, rest de gemeente niets anders dan de samenwerkingsovereenkomst op te zeggen en het heft in eigen handen te nemen.

Vught verdient een nieuw sociaal cultureel centrum op deze plek
De gemeente gaat haar uiterste best doen om het eigendom van de grond van De Speeldoos te verwerven. Koopt de gemeente de grond en wordt zij eigenaar, dan belooft de wethouder dat het sociaal cultureel centrum hier ook werkelijk komt. In het uiterste geval kiest de gemeente voor de bouw op een andere plek.

Op 9 november neemt de gemeenteraad een besluit over de toekomst.

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *