Slider1
slider2

Corvers Column: Verbetering

HELVOIRT – 15 december 2018. Een tunnelbak onder de N65 bij Helvoirt. Iedereen is het er wel over eens dat dit de beste oplossing is, zowel voor Helvoirt als voor de verkeersdeelnemers die veelal dagelijks met die weg te maken hebben.

Wethouder Carine Blom, die als raadslid de eerder geplande fietstunnel nog “van de zotte” noemde, dwong er maandagavond 10 december in De Bolle Keizer zelfs een bescheiden applausje voor af…
Met een tunnelbak wordt aan de belangrijkste wens van de inwoners uit Helvoirt tegemoet gekomen. Al is die tunnelbak dan vooral het gevolg van het onderzoek waaruit blijkt dat uitbreiding van het kruispunt voor autoverkeer en een fietstunnel de files onvoldoende oplost. Met andere woorden: vooral het belang van de doorstroming op de N65 is doorslaggevend voor de gemaakte keus van een tunnelbak.

Dit verklaart dat de gevolgen voor de verkeersdruk op de Torenstraat van de maatregel nog onbekend zijn. Met het afsluiten van de Achterstraat en het Schilderstraatje zal die druk zeker toenemen, volgens voormalig wethouder Eric van den Dungen blijkt uit onderzoek dat die verkeerstoename zo’n 60 procent bedraagt.

De grote winst is natuurlijk dat met een tunnelbak het doorgaande verkeer op de N65 wordt gescheiden van fietsers en het lokale verkeer. Fietsers die straks bij de Torenstraat via de rotonde of ovonde oversteken doen dat over gescheiden fietspaden. En natuurlijk is het dan opletten op het autoverkeer dat vanaf de N65 datzelfde verkeersplein oprijdt en fietsers zal kruisen. Maar dat geldt voor alle verkeerspleinen waar zowel auto’s als fietsers elkaar treffen. Hoe willen degenen die deze opmerkingen maken het anders!

Gefundeerder is de kritiek op het (gedeeltelijk) ontbreken van een parallelweg aan de noordkant van de N65. Fietsers vanuit Vught kunnen straks niet meer langs die kant tot Helvoirt doorrijden. Dat kan straks nog maar tot het ecoduct bij de Broekley. Daar moeten zij over de weg om vervolgens via het nieuwe verkeersplein in Helvoirt te komen. Voor grondeigenaren aan dat deel van de rijksweg wordt het problematisch om straks uit te rijden. Voor een verklaring voor het ontbreken van een parallelweg aan de noordkant op dit stuk verwijst de gemeente Haaren naar de verkeersdruk op de Torenstraat. De vraag is of dat hout snijdt. Die vraag is des te klemmender nu de gevolgen voor de Torenstraat niet vaststaan. Ook roept de afsluiting van het Schilderstraatje voor fietsers richting Tilburg vragen op.

Voor ondernemers, zoals Esso tankstation, Peijnenburg Vught BV en het Groene Woud zijn de gevolgen te overzien. Kritiek dat de afslag bij het Groene Woud komend vanuit Tilburg vervalt is onterecht. Die keus volgt uit het streven naar doorstroming en veiligheid. Een stukje doorrijden tot de Boslaan en daar keren is geen probleem. Bij hotel Van der Valk in Nuland aan de A59 is die keus al jaren geleden gemaakt.

Een tunnelbak, ook op drie plaatsen in Vught, is een hele verbetering. Al zal de nadere detaillering van de plannen nog genoeg kruim kosten.

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

2 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • frank de werdt , 16 december 2018 @ 11:22

    Idee: Kan het fietspad aan de noordzijde niet aangesloten worden op één van de nu doodlopende straatjes vd broekwal. Dan ontlast je wel het kruispunt bij Lots, maar geeft fietsers wel een korte weg? En richting Vught kunnen fietsers dan via het ecoduct bij de Broekley naar de zuidkant oversteken. Levert tevens een mooie recreatieve fietsroute op. Helvoirtenaren: is dat een idee?!

  • Antoon van de Ven , 17 december 2018 @ 19:20

    Ik snap niet wat de gevolgen voor fietsers richting Tilburg zijn ten gevolge van het afsluiten van het Schilderstraatje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *