[vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][vc_single_image image=”27027″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]De kiezer heeft een duidelijke keus gemaakt op 21 maart. Het moet anders!
De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Haaren is glashelder. Progressief 96 wint in alle vier dorpen, Samenwerking en VVD verliezen in alle dorpen. De coalitie van Samenwerking en VVD heeft met zes zetels geen meerderheid in de raad. Dat blokkeert een nieuwe doorstart.
De winst van de progressieven is groter dan die ene zetel doet vermoeden. In Haaren wordt de meeste winst geboekt: 32,6 procent, in Helvoirt 28,1. Zelfs in Esch, waar Progressief 96 altijd in de marge bivakkeert, boekt deze partij nu een winst van 62,5 procent: van 80 stemmen in 2014 naar 130 stemmen. In Biezenmortel wordt ook fors gewonnen: 37 procent.
Samenwerking 95 verliest meest in Helvoirt (37 procent) waar die partij op de eerste zeven plaatsen geen Helvoirtse kandidaten heeft staan. Maar ook in Haaren moet Samenwerking 95 terrein prijsgeven: 17,1 procent. In de kleinste kernen blijft dat verlies beperkt: in Esch 7,4 procent, in Biezenmortel 13 procent.
Ook de VVD verliest in alle vier dorpen. In Helvoirt verliezen de liberalen het meest, een kwart van de aanhang, in Haaren 18 procent. Het CDA boekt sterk wisselende resultaten: in Haaren wint de partij een kwart van haar stemmen, in Helvoirt blijft het gelijk. In Biezenmortel wint het CDA bijna de helft van de stemmen. Het contrast in Esch is groot: het CDA verliest ruim 46 procent, die stemmen gaan vooral naar Progressief 96 dat daar fors wint (62 procent).
Esch blijft een hoofdstuk apart: Samenwerking 95 blijft daar overeind, in tegenstelling tot de andere dorpen, en verliest maar ruim 7 procent (54 stemmen). De Essche kiezers zijn in het stemhokje honkvast: Samenwerking 95 blijft verreweg favoriet met 728 stemmen tegen Progressief 96 130 stemmen. De winst van Progressief 96 gaat vrijwel geheel ten koste van het CDA dat in Esch dus fors verliest.
De lijsttrekkers schrijven de verschuivingen in het Haarense politieke landschap niet zozeer toe aan het beleid rondom de opsplitsing van de gemeente. De winst van Progressief 96, de enige partij die zich heeft geprofileerd als fervent voorstander van snelle opsplitsing, heeft volgens de partijleiders vooral te maken met de sterke campagne die Progressief 96 heeft gevoerd.
Toch kan het stemgedrag niet los worden gezien van de discussie rond de opsplitsing die de politiek al jaren domineert. De uitslag wijst erop dat veel kiezers zich afzetten tegen de manier waarop de opdeling van de gemeente is aangepakt, zoals het chaotische proces. Maar ook de voortdurende negatieve aandacht die Haarendael genereert, een dossier dat alleen verliezers kent, heeft invloed.
Progressief 96 heeft vier jaar lang oppositie gevoerd met een eigen verhaal, hoe je daar verder ook over denkt. Kennelijk hebben veel kiezers zich daarin herkent.[/vc_column_text][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-4″][/vc_column][/vc_row]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *