Slider

Confrontatie tussen Gemeentebelangen en coalitie Vught

VUGHT/CROMVOIRT/HELVOIRT 21 januari 2021. Met de benoeming van de vier wethouders is donderdag 21 januari het nieuwe gemeentebestuur van Vught van start gegaan.

De vier wethouders zijn Fons Potters (D66), Toine van de Ven (PvdA/GL), Mark du Maine (VVD) en Yvonne Vos (CDA). In deze tweede Vughtse raadsvergadering sinds de herindeling was er al direct een confrontatie tussen de coalitiepartijen en oppositiepartij Gemeentebelangen.

Centraal in de extra raadsvergadering stond het Bestuursakkoord 2021-2026 van D66, PvdA/GL, VVD en CDA. Gemeentebelangen stemde tegen het nieuwe Bestuursakkoord. Aanleiding was een motie in waarin de partij vroeg om de formatieverslagen van het coalitieakkoord openbaar te maken. De vier partijen en de SP wezen de motie af. Van Woesik (GB): “Ik ben diep teleurgesteld. Dit kunnen we niet als een nieuwe start zien”, reageerde hij op de weigering de stukken openbaar te maken. Hij sprak van ‘achterkamertjespolitiek’. De vier partijen motiveerden hun weigering met de stelling dat het openbaar maken tegen de afspraken zou zijn. Ook staan er ‘allerlei gevoeligheden’ in het stuk, volgens de vier fracties.

Ook een voorstel van Gemeentebelangen om geen vier fulltime wethouders te benoemen maar te volstaan met 3,3 formatieplaatsen, de VNG-norm, werd verworpen door de vijf fracties. Fons Potters kreeg als enige zes stemmen tegen bij zijn benoeming als wethouder.

Bestuursstijl
De nieuwe coalitie wil vooral de bestuursstijl in politiek Vught verbeteren en vooral eerdere en ruimere inspraak voor burgers en bedrijfsleven realiseren. Gemeentebelangen plaatste vraagtekens bij “de ambitieuze nieuwe bestuursstijl”. Guus van Woesik vroeg zich af of de nieuwe aanpak niet zal leiden tot vertraging bij allerlei diensten van de gemeente, zoals vergunningverlening.

Ton van der Vossen (PvdA/GL) zei dat de keuze van zijn partij voor een coalitie met D66, VVD en CDA vooral een programmatische reden heeft. “We hebben de programma’s vergeleken. Met deze partijen kunnen wij meer van ons eigen programma realiseren, zoals op het gebied van woningbouw en energietransitie.“ Volgens Van der Vossen is er tweeënhalf jaar met Gemeentebelangen “uitstekend samengewerkt”.

Gemeentebelangen had veel vragen aan de nieuwe coalitie, zoals over woningbouw en het ondernemersklimaat. Bij woningbouw mist deze partij in het bestuursakkoord concrete aantallen woningen die de coalitie wil gaan bouwen. “Voorafgaand aan de verkiezingen werden nog getallen van 750 woningen genoemd”, zei Jos den Otter.

N65
Op vragen van Gemeentebelangen lieten D66 en CDA weten dat beide partijen geen mogelijkheden zien om de plannen voor de N65 te wijzigen. Voor de verkiezingen hebben CDA en D66 daar sterk op aangedrongen. “U kunt dit plan toch terugtrekken bij de Raad van State”, sprak Guus van Woesik (GB). “De aanbesteding loopt, er zijn miljoenen overgemaakt” sprak Dianne Schellekens (D66). “Daar is geen enkele mogelijkheid voor.” Rutger Jans (CDA) noemde het intrekken van het N65-plan “bestuurlijk niet behoorlijk.”

De coalitie wil de schuld van Vught de komende jaren met circa 18 procent terugbrengen (schuldquote van 158 naar 130). Vught zal daardoor zo’n 20 miljoen euro in deze bestuursperiode moeten bezuinigen.

De extra raadsvergadering werd eenmalig in DePetrus gehouden omdat de verbouwde kerk ruimte biedt voor de 23 raadsleden om in coronatijd bij elkaar te komen.

Tekst: Peter Corvers

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *