Slider1
slider2

Bomen voor een gezonde bodem en mooie planten, helpt u mee?

Foto: KANT

HELVOIRT/CROMVOIRT/VUGHT – 6 juni 2023. Het is begin juni en de tuin is gortdroog. En dat terwijl we net het natste voorjaar ooit hebben gehad. HOE KAN DAT NOU??

Een tuin: hard werken, veel geld en dan?
Helaas hebben we de gewoonte ontwikkeld onze tuinen zo schoon mogelijk te laten overwinteren. Afgevallen boomblad en uitgebloeide plantenresten zijn in het najaar in de groencontainer verdwenen.
In het bijna witte zand van onze tuin is geen bodembeestje meer te vinden. De organische stof (waar bodemdieren én planten van leven) hebben we afgevoerd, voordat het door ijverige bodemdieren en goedwillende, belangrijke (!) schimmels omgezet kon worden in voedselrijke en vochtvasthoudende humus. In het voorjaar proberen we dit dan goed te maken door wat extra compost en bemesting uit de winkel tussen de plantjes te strooien. Maar er zijn nog steeds geen beestjes om die dure compost in de bodem te werken.
En helaas, ontmoedigd door het vele werk wat een tuin lijkt te vragen (Water geven, onkruid wieden of schoffelen, blad afvoeren, compost opbrengen enz.) en het kwijnende resultaat, zit er voor veel mensen niks anders op dan de tuin maar helemaal te bedekken met tegels.

Einde probleem!??
We maken steeds meer tegelparadijzen. Snikhete oorden als de zon schijnt, levenloos en saai en, dat hadden we niet verwacht, heel vaak rommelig. Kijk maar eens goed naar andere tuinen die al langer betegeld zijn. Stenen tuinen waar te weinig geveegd wordt zien er niet uit na een tijdje, omdat onkruid tussen de tegels tóch wel omhoogkomt.

De boom terug in onze tuin
Als we een mooie tuin willen met een lekker frisse, rulle en sponzige bodem zodat we minder water hoeven te geven en we minder bemesting nodig hebben voor gezonde planten, dan is het belangrijk dat de boom zijn plek in onze tuinen herwint. KANT heeft daarom als doel om in 2023 meer bomen in particuliere tuinen te krijgen. Het hele jaar vraagt KANT dan ook aandacht voor nut en noodzaak van bomen.

Een boom is een levend wezen, die van nature met heel veel planten en dieren samenleeft en één groot systeem vormt met miljarden bodemorganismen. Een boom is onze vriend, die met z’n blaadjes elk jaar voor gratis compost en mest zorgt.
De boom die – mits goed geplaatst – weldadige schaduw werpt en daarmee ons ter wille is op hete dagen. Zij is steeds meer uit ons tuinbeeld verdwenen!

KANT wil met een reeks artikelen over bomen pleiten voor het aanplanten van zo veel mogelijk bomen in onze omgeving. Daarmee helpen we om de hitte in onze bebouwde omgeving significant omlaag te brengen en de bodem verbeteren. Aangenamer voor iedereen! Op welkombijkant.nl en op onze facebookpagina vindt u meer info. Wilt u actief meedenken! Graag! De bomen kunnen uw hulp gebruiken!

Bomen voor vruchten, voor schoonheid en voor een gezonde bodem.
Wij zeggen maar zo: bomen zijn je beste vriend!
Wil je het beste voor de aarde en het beste voor jezelf en je (klein)kinderen: Plant een boom en laat de natuur weer haar werk doen

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *