Slider1
slider2

Helvoirt pakt in Alem de cruciale zege: 2-4

Door Jurgen Hamers

HELVOIRT – 21 april 2024. In Alem pakte Helvoirt een (misschien wel) cruciale zege op mede concurrent Alem, waardoor het nog altijd kansen heeft om de nacompetitie te ontlopen. Beide ploegen maakte er ook een echte degradatiewedstrijd van. Niet echt goed voetbal, maar wel veel inzet, felle duels en de nodige doelpunten.

De laatste keer dat Helvoirt deze plaats, met slechts 650 inwoners, aandeed in competitieverband was op 5 april 1992. Ook toen in de 3e klasse en ook toen stond degradatie op het spel. Alem won met 2-1, maar het meest opmerkelijke was dat alle doelpunten eigen doelpunten waren (!). Helvoirt kwam in deze wedstrijd al meteen goed uit de startblokken. Noah Geurtz kreeg al in de 1e minuut meteen een goede schietkans na een snel genomen vrije schop. Zijn inzet werd echter geblokt, waarna doelman Daav van Mil de bal simpel kon vangen. Na 8 minuten gooide Mart van Boxtel er een rush uit en creëerde daardoor een goede schietkans, die eindigde in de handen van Jannes Verhulst. Het gevaar van de thuisploeg kwam deze middag vooral van de tweeling Mats en Lars Steenbekkers. De snelheid en techniek van beide spelers waren een wapen waar Helvoirt het vaak moeilijk meehad. M. Steenbekkers was ook gevaarlijk met een aantal indraaiende vrije schoppen. In de 28e minuut gaf Noah een voorzet, waarbij Jorn Pijnenburg onder druk van 2 Alem verdedigers zich goed staande hield en al vallend uit de draai Helvoirt op voorsprong zette; 0-1. Daarna moest Jannes weer aan het werk op het schot van Tjeerd Bron. Een doeltrap van diezelfde Jannes was in de 36e minuut wat minder, waardoor L Steenbekkers z’n broer kon wegsturen, waarna hij door Thijs van Hal werd neergelegd in de 16. Hoewel hij het al 2x eerder probeerde in de 1e helft een strafschop te verdienen, kreeg hij bij z’n 3e poging wel een fluitje mee. Jens Steenbekkers benutte de strafschop; 1-1. En daarna leek Helvoirt weer in hetzelfde liedje te vallen, want 4 minuten later kon het de voorzet van L Steenbekkers niet lekker wegwerken, waarna van Boxtel in de kluts via een Helvoirt speler Alem op voorsprong zette; 2-1. Met de rust in zicht wist Helvoirt zich wel weer snel te herpakken én te scoren. In de 1e minuut van de extra tijd werd de hoekschop van Noah door Menno van Hattum bij de 2e paal succesvol vol op de slof genomen; 2-2. Al kreeg Noah, 2 minuten later, ook bij toeval bijna de 2-3 op z’n naam. De voorzet van Tom Verbeek schoot door voor z’n rechter scheenbeen en kon hem in een reactie nog bijna voldoende richting meegeven.

De 2e helft kenmerkte zich vooral in de kansen die gemist werden. Rico de Laat kreeg de eerste nadat hij door Tom werd weggestuurd. Van Mil verkleinde het doel en kon redden. Daarna redde van Mil op een schot van Rico, wat een hoekschop opleverde, die vervolgens een heuse klutssituatie opleverde die Alem tot 3x toe met moeite van de lijn kon halen. Na een uur zag van Boxtel z’n kans schoon om het eens van afstand te proberen, en niet zo gek gedacht, de poging spatte vol uiteen op de lat. Met nog een kwartier te gaan kon Menno een voorzet van Max Verbeek inkoppen maar trof de buitenkant van de paal. Het duel leek ook richting een gelijkspel te gaan. Tot Menno in de 86e minuut met een mooie steekbal Max Meijer vrij voor van Mil zette en de 2-3 binnenschoot. Bij het ingaan van de extra tijd besliste Helvoirt het duel definitief. Tom zette Rico op identieke wijze als bij de 1e kans van de 2e helft vrij voor van Mill, nu vond Rico de lange hoek, waardoor hij ook dit seizoen in de dubbele cijfers zal eindigen, want z’n 10e competitietreffer dit seizoen betekende de bevrijdende 2-4, waarmee Helvoirt in ieder geval de laatste strohalm grijpt en het verschil met nummer 9 Den Dungen terugbrengt tot 6 punten.

Volgende week komt Nulandia op bezoek. Gaat Helvoirt nog op miraculeuze wijze ontsnappen aan de nacompetitie?