Slider

Zeikerds of nie……

Bij de lijst van ingekomen stukken voor de gemeenteraad van 24 september a.s. in Haaren zat onderstaand verhaal.

Goed idee, maar dan wel voor de vakantie oppikken en niet pas 24 september. Doe nou niet zo zeikerig gemeente Haaren en zorg dat dit VOOR de vakantie gereed is. Voor sommige is dit hard nodig, willen ze met het goede weer van huis kunnen.

 Maak iedere (fiets)toerist blij met meer toiletten erbij!

‘Hier moet je zijn’ is de titel van de nieuwe campagne van Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) in opdracht van de Rijksoverheid. Met deze campagne hoopt de overheid ons deze zomer wat meer vakantie in eigen land te laten houden om het verlies van 24,5 miljoen(!) toeristen te compenseren. En met die andere slogan ‘Nederland Fietsland’ in het achterhoofd zullen we daarvoor waarschijnlijk vaak de fiets pakken: 49% van de Nederlanders maakt recreatieve fietsritten volgens de Fietsersbond.

Probleem: sanitaire stop-stress

Maar ‘Hier moet je niet zijn’ bij een sanitaire stop tijdens je tocht. Niet bij de horeca, want die laat vaak alleen mensen met een reservering toe, of heeft al de toegestane 30 gasten binnen zitten. Ook niet bij openbare toiletten, want die hebben we in Nederland nauwelijks. En zwembaden en bibliotheken moeten de toiletten voorlopig ook gesloten houden. Kortom: zo’n drie van de vier toiletten in de HogeNood-app zal vaak niet beschikbaar zijn, zo schat de Maag Lever Darm Stichting in. Dit maakt het Nederlandse toilettentekort nog erger dan het al was en veroorzaakt ‘sanitaire stop-stress’ bij mensen. Denk aan de 8 miljoen 50+’ers die beter verdienen dan de bosjes in te moeten, maar ook aan de 2 miljoen buik- en 1,5 miljoen blaaspatiënten die afhankelijk zijn van een toilet. Deze en andere mensen gaan nu niet ‘lekker weg in eigen land’. En dat is zonde: voor henzelf, maar ook voor de toeristische sector.

Oplossing: tijdelijke toiletten bij drukke fietsknooppunten en in dorps- en stadscentra

Geluk bij een ongeluk is dat er in ieder geval tot september geen evenementen zijn. We kunnen daarom iets nuttigs doen met al die werkloze mobiele toiletten en toiletwagens.

Wij roepen daarom Rijk, provincies en gemeenten op: huur deze toiletten, zet ze in op de drukste fietsknooppunten, in de centra van steden en dorpen en neem contact op met HogeNood om ze in de app te zetten. Uiteraard zien we voor de toekomst graag permanente toiletten. Maar voor nu maken we Nederland zo voor iedereen die weleens naar het toilet moet aantrekkelijk om erop uit te trekken én behouden we toeristische banen. Zo kunnen we met recht zeggen ‘Hier moet je zijn’!

Meer informatie nodig? Neem dan contact op met Ivo Thonon, ivothonon@mlds.nl , 06 37 33 37 93. De Toiletalliantie doet deze oproep samen met de Fietsersbond, NTFU en het Fietsplatform:

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

1 Comment

  • Ans , 6 juli 2020 @ 23:37

    Graag wil ik reageren op het artikel ” zeikerds of niet”. Het is inderdaad droevig gesteld met de openbare toiletvoorzieningen in Nederland. Afgelopen najaar hebben mijn man en ik een rondreis gemaakt door Australië en wat ons daar heel positief opviel was de aanwezigheid van openbare toiletten. Zelfs in de kleinste dorpjes van soms nog geen 100 inwoners waren die er, schoon en altijd voorzien van toiletpapier, wastafels, zeep en drogers! Waarom kan dat in Nederland niet? Dat zou voor veel mensen een hele opluchting zijn.😘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *