Slider1
slider2

Vughtse politiek kiest niet voor nieuwe school Het Molenven

Foto: schildersbedrijf de Brabander

VUGHT/CROMVOIRT/HELVOIRT – 21 april 2023. In de Vughtse politiek tekent zich een meerderheid af voor uitbreiding op dezelfde locatie van basisschool Het Kwartier in Vught. De meeste partijen zien een nieuwe school voor Het Molenven op de hoek van de J.F. Kennedylaan en de Loonsebaan niet zitten.

Basisschool Het Molenven is nu met De Koningslinde en kinderopvang Partou gehuisvest in Het Kwartier in het Stadhouderspark. De Koningslinde kampt al jaren met een groot ruimtegebrek en heeft nu negen noodlokalen in gebruik. Een nieuw schoolgebouw voor Het Molenven zou dit probleem oplossen. Een tweede variant is uitbreiding van het huidige gebouw van Het Kwartier.

Tijdens de commissievergadering donderdag 20 april bleek dat de meeste partijen op 25 mei, als de gemeenteraad de knoop doorhakt, kiezen voor uitbreiding van Het Kwartier. De VVD, Gemeentebelangen, PLV, fractie Rasenberg, samen twaalf zetels, kiezen daarvoor, zo bleek donderdagavond.

Samenwerking
Vooral de samenwerking tussen beide scholen die komt te vervallen als beide scholen worden gesplitst is een belangrijk punt voor deze partijen. “Het uit elkaar halen gaat voorbij aan het Integraal Huisvestingsplan (IHP)”, stelde Nathalie Pullens (VVD). In dat plan heeft de raad samenwerking tussen scholen als beleidsafspraak opgenomen. Bregje Peijnenburg (Gemeentebelangen) wees er onder meer op dat bij de Loonsebaan “een verkeersgevaarlijke situatie” ontstaat als daar een school komt. Voor deze partijen is het ontbreken van een gymzaal in de bouwplannen van Het Molenven, waardoor kinderen op en neer moeten naar Het Kwartier, een punt.

Massaliteit
CDA en D66 hebben wel een voorkeur voor een nieuw schoolgebouw voor Het Molenven, vooral vanwege de verkeersonveiligheid die verder toeneemt in de omgeving van Het Kwartier. Ook de ‘massaliteit’ van een groot onderwijscluster werd door beide partijen genoemd. PvdA/GL en SP hebben nog geen definitief standpunt bepaald.

Petitie
Ouders van kinderen van Het Kwartier hebben een petitie ondertekend die aandacht vraagt voor de verkeersonveiligheid rondom de school. Door uitbreiding van de school zou die onveiligheid alleen maar toenemen, stellen zij. De petitie is door 400 ouders ondertekend.
Ook beide schooldirecties zijn voorstander van splitsing van beide scholen. Maar gelet op de discussie in de commissie maakt de politiek op 25 mei derhalve een andere keus.

Twaalf belanghebbenden spraken donderdagavond in, ook diverse bewoners van De Koepel die fel gekant zijn tegen een schoolgebouw in hun wijk. Ook Jeugd Actief, dat haar jaarlijkse activiteiten nabij Het Kwartier organiseert is tegen uitbreiding van de school. Dat jeugdwerk staat nu op de tocht.

Door Peter Corvers

Foto AZG

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *