Slider

Vught op tweede plaats ranglijst gemeenten met ‘Hoge Nood’

VUGHT/CROMVOIRT/HELVOIRT – 28 november 2020. Mocht de lezer nog in de nadagen van de ronkende verkiezingsretoriek verkeren, dan denkt u wellicht dat dit bericht gaat over de grote schuldenpositie die de gemeente Vught aan is gegaan voor de ombouw N65 en Spoor. Niets is minder waar….

Op 19 november jl was het immers Wereld Toiletdag . De Maag Lever Darm Stichting  in Nederland vraagt dan elk jaar aandacht voor het ontbreken van openbare toiletten in gemeenten in Nederland. Vergeleken met landen als Frankrijk en Japan is er in Nederland een schrikbarend tekort aan openbare toiletmogelijkheden. Dat brengt de honderdduizenden mensen met een beperking aan de blaas of darmen letterlijk in hoge nood.

Corona

De COVID-crisis heeft dit probleem afgelopen jaar alleen maar verergerd. Door de sluiting van de horeca is het aantal mogelijkheden om naar het toilet te gaan met ruim 75% teruggebracht. Dat heeft grote impact op het leven van mensen met een blaas of darm probleem maar ook voor zwangere vrouwen of mensen met jonge kinderen.

Pvda-GroenLinks heeft dit probleem de afgelopen raadsperiode op de agenda gezet in samenwerking met de projectgroep Toegankelijk Vught. In het kader van de inclusie-agenda heeft de gemeente Vught hier prioriteit aan gegeven en dat heeft resultaat gehad!

Tweede plaats voor Vught!

Vught is vergeleken met vorig jaar met stip binnengekomen in de top 10 van de gemeenten tussen 25.000 en 70.000 inwoners en heeft daar een verdienstelijke 2e plaats bereikt! Mooi resultaat van alle inspanningen. Op de Hoge Nood app zijn er inmiddels 16 plaatsen in het centrum en de buitengebieden van Vught te vinden waar een toilet toegankelijk is voor mensen. Dat is mooi maar nog niet voldoende. De werkgroep gaat de komende tijd met name in het buitengebied en ook in Helvoirt de promotie van de Hoge Nood app voortzetten.

Openbaar toilet in centrumplan

En ook daarmee zijn we er voor PvdA-GroenLinks nog niet. Deze 16 plaatsen zijn immers veelal bij winkels, DePetrus, horeca etc aangegeven. Er ontbreekt in Vught centrum nog een direct toegankelijk (en ook rolstoel vriendelijk) toilet dat 7×24 uur open is. Het goede nieuws is dat dit  naar aanleiding van onze vragen is opgenomen in de gevel van het nieuwe, losse gebouw dat op de plek van het voormalig postkantoor gepland staat.

Als dat ook gerealiseerd is in 2024 dan zal Vught ongetwijfeld de eerste plaats op deze ranglijst gaan bezetten.

Financiële Nood?

En overigens…:  die schuldenpositie brengt Vught niet hoog op de lijst van gemeenten die moeten bezuinigen op het sociaal domein of andere voorzieningen. Geen Hoge Nood daar dus maar weloverwogen investeringen die gedragen kunnen worden met een sluitende  begroting  waarin ook ruime aandacht is voor een inclusieve gemeente!

Bron: Lucas Middelhoff

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *