Slider1
slider2

Vught grijpt fors in bij bouwplan Den Hoek

Foto: Jan Pullens

HELVOIRT – 7 juni 2021. De gemeente Vught gaat fors ingrijpen in het vastgestelde bestemmingsplan van Den Hoek om dit alsnog te kunnen uitvoeren. Volgens een nieuw verkavelingsplan komen er nu 20 betaalbare woningen, 35 middelduur en 23 duur. In totaal worden er 78 woningen gebouwd, in het Haarense plan waren dat er 71, waaronder 28 betaalbaar.

Dit meldden de wethouders Yvonne Vos en Fons Potters maandagavond 7 juni op een digitale informatieavond over het plan Den Hoek. Vught wees erop dat er in het Haarense plan fouten zijn gemaakt waardoor de bouw nu forse vertraging oploopt. Woningbouw start ‘in de loop van 2022’. De avond die via het Youtube-kanaal van de gemeente Vught te volgen was trok ruim 100 belangstellenden.

Het verkavelingsplan en het vigerende bestemmingsplan komen niet met elkaar overeen, zo meldde wethouder Vos. Zo vallen er enkele bouwvlakken deels buiten het bestemmingsplan. Ook sluit het bouwrijp gemaakte gebied niet aan op het stedenbouwkundig plan en het verkavelingsplan. Volgens Vos levert het Haarense plan (28 betaalbare woningen, 9 middelduur en 34 duur) een exploitatietekort op van 310.000 euro. De gemeente Vught vindt dit bouwprogramma “weinig evenwichtig” en spreekt van een ‘mismatch’: hoge grondprijzen voor goedkope woningen. Ook biedt dit plan minder woningen (71) dan het bestemmingsplan toelaat (78). Vught vindt dit ‘ongewenst’.

Alternatief plan
Vught presenteerde maandagavond een ‘optimalisatieplan’ in twee varianten, met en zonder sociale woningen. Het plan zonder sociale woningbouw omvat: 20 betaalbare woningen, 35 middel dure koopwoningen en 23 dure koopwoningen. De tweede variant: 8 sociale huurwoningen, 12 betaalbare koopwoningen, 35 middel dure koopwoningen en 23 dure koopwoningen. De gemeente Vught heeft een voorkeur voor deze tweede variant en spreekt van een ‘evenwichtig woningbouwprogramma’. Beide varianten leveren een positief exploitatiesaldo op, volgens Vos. Betaalbaar is tot 250.000 euro, middelduur van 250.000 tot 400.000 euro, dure woningen zijn boven 400.000 euro.
De gemeente benadrukte maandagavond dat Vught zich met dit plan baseert op het grondbeleid van de voormalige gemeente Haaren met uitzondering van de dure en (half)vrijstaande kavels.

De grondprijs voor Den Hoek ligt op 385 euro per m2 (excl. 21% BTW), zo werd maandag gemeld. Er kan per kavel worden ingeschreven. Voor alle woningen geldt een vaste prijs met uitzondering van de dure woningen. Daar geldt dat de hoogste bieder de kavel krijgt waarbij de kans dat er boven dit bedrag wordt geboden groot is, zo werd gemeld. Nog niet duidelijk is op welke plek welke woningen komen. Er is ruimte voor slechts een CPO-collectief (collectief particulier opdrachtgeverschap). Voor CPO zijn 8 kavels beschikbaar, deels betaalbaar en deels middelduur, afhankelijk van de grootte van de kavels. Bij CPO is lokale binding een voorwaarde, zo meldde wethouder Vos. “Het plan met de meeste kwaliteit zal de kavels krijgen.” Voor wonen in Den Hoek geldt een anti-speculatiebeding: vertrek binnen vijf jaar betekent een (forse) boete, afhankelijk van het aantal jaren.

Dinsdag 15 juni besluit B&W over het woningbouwprogramma. Op 15 juli bespreekt de commissie Ruimte het plan. Dan is er mogelijkheid tot inspraak. Een week later, 22 juli neemt de Vughtse gemeenteraad een besluit.
Veel kijkers stelden vragen na afloop van de presentatie. Ook werd veelvuldig gebruik gemaakt van de chat-mogelijkheid.

Tekst: Peter Corvers

UITZENDING GEMIST KLIK HIER

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *