Slider

Vlindertuin Helvoirt wordt belevingstuin

Foto: Marleen van Tilburg uit Vught met Dorien Leijdens uit Biezenmortel. 

HELVOIRT – 15 januari. Achter de Hofpad in Helvoirt lag een vlindertuin die door grondverkoop zeker is gehalveerd. Op de resterende grond komt een nieuwe belevingstuin. Twee tuinontwerpers spraken maandagavond in de Leyenhof op verzoek van de gemeente Haaren met een aantal omwonenden aan de nieuwe belevingstuin. Daarbij waren de vrijwilligers van het eerste uur en de vrijwilligers van de Leyenhof die met bewoners in de toekomst de bewegingstuin bezoeken.

“We gaan er iets moois van maken.” Daarmee sloot Marleen van Tilburg uit Vught , een van de ontwerpers van de toekomstige belevingstuin, maandagavond de levendige bijeenkomst in de Leyenhof af. Dorien Leijdens uit Biezenmortel glimlachte hierbij terwijl zij de voorbeelden van mogelijke bloemen en planten verzamelde bij de tafels van de vele bezoekers. Beide tuinontwerpers gaan samen een ontwerp maken dat men mogelijk al in maart aan het publiek toont. Iedereen kan dan daarover haar zegje doen. “We hopen voor de zomer de nieuwe belevingstuin gereed te hebben”, zo vulde Edward de Vries, die de bijeenkomst leidde, desgevraagd aan.

Het zal nog een hele kluif worden om alle voorstellen, opmerkingen en ervaringen uit het verleden te verwerken in een plan dat een beetje onbekend is bij het grote publiek in Helvoirt uitgezonderd de buurt en de natuurliefhebbers. Zorgcentrum De Leyenhof in Helvoirt kijkt er naar uit. Een jaar geleden startte men er een activiteitenprogramma dat de bewoners gelukkiger maakt. Door met de bewoners de natuur op te zoeken. En de voormalige vlindertuin was daar een onderdeel van. Die is verdwenen. Daarvoor in de plaats komt de belevingstuin.

Schutting
Door grondverkoop van de gemeente Haaren is er een grote houten schutting geplaatst waar menig bewoner aan de Hofpad die daar op uitkijkt niet gelukkig mee is. Aanwezigen spraken duidelijke taal. Zoals mevrouw Leida Denissen die er al 21 jaar woont aan de Hofpad en geschrokken is van de scheidingswand. : ” Het lijkt wel een gevangenis.”. Henk Bolenius , ook bewoner aan de Hofpad , vond het een afrastering van niks. Uit de aanwezigen kwamen voorstellen over beplantingen om er een kleurrijk geheel van te maken en daarmee de scheidingswand aan het oog te onttrekken. Er rolde zelfs heel zachtjes een voorstel de zaal in om er jaarlijks een barbecue te houden met de buurtbewoners.

De vrijwilligers van voorheen kregen van de buurt de complimenten voor hun inzet om het jaarlijks heel zuiver te houden. Het onderhoud door de gemeente bleek een discussiepunt. Grasmaaien gebeurde wel maar het opruimen van het maaisel bleef dan weer achterwege. Het gras kreeg geen voorkeur als bodembedekker. Wat dan wel. Dat moet uit de koker komen van de tuinontwerpers. Mogelijk krijgen de geïnteresseerden medio maart al een plannetje te zien om daar hun mening over te vertellen.

Hangplek
De kinderen en de jongeren kwamen beiden voor het voetlicht. Betrek de kinderen actief bij de belevingstuin en voorkom dat er een hangplek ontstaat. Belangrijke onderwerpen die in bedekte termen door de microfoon kenbaar werden gemaakt.

Van onze correspondent.

Op de foto’s hieronder is de bekritiseerde scheidingswand te zien.

 

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *