Viering 80 jaar bevrijding Vught Helvoirt Cromvoirt
Tekst en foto’s: Christ Pijnenburg
HELVOIRT – 12 maart 2024. In de gemeente Vught komt een gezamenlijke actie om de bevrijding van 80 jaren terug te vieren.
Een werkgroep in Helvoirt krijgt binnenkort het levenslicht. Er zijn al activiteiten om oude gegevens rond de bevrijding boven water te krijgen en deze meer bekendheid te geven. Daarbij hebben de vrijwilligers een paar vragen aan de inwoners van Helvoirt. Mogelijk kunnen zij helpen. Zijn er meer Helvoirtenaren die de verschrikkelijke Duitse concentratiekampen overleefden?
Het is bekend dat een inwoner uit Helvoirt, Bart Pijnenburg zoon van Christiaan (Chriest) Pijnenburg en Johanna van Wijk in verschillende doorvoerkampen van de Duitsers tijdens de tweede wereldoorlog zat opgesloten.
Na de oorlog kwam deze jongeman zo ondervoed terug uit het Oostenrijkse Mauthausen dat zijn vader hem niet herkende op een ziekenzaal in Oudenbosch. Het Zwitserse Rode Kruis zorgde voor de terugkeer van de 45 kg wegende en 185 cm groot, hoopje mens. Voormalig gevangene Pijnenburg kon geen geluid maken om de aandacht van zijn eigen vader te trekken. Hij was volledig afgepeigerd door het maandenlange verblijf in doorvoerkampen waar hij werkzaamheden moest verrichten voor de overheerser.
Melkboer
Mauthausen is door het Amerikaanse leger op 5 mei 1945 bevrijd. Bart Pijnenburg heeft na de oorlog jaren lang als melkboer in Helvoirt de kost verdient. Maanden en maanden duurde zijn herstel na alle ontberingen.
Meer mensen in kampen?
Zijn er meer personen uit Helvoirt die om welke reden dan ook verbleven in de Duitse strafkampen waar de verschrikkelijkste martelingen plaats vonden met meestal de dood tot gevolg? De werkgroep wil daar graag meer over weten. Mogelijk zijn die mensen al gestorven maar familieleden of bekenden kunnen de werkgroep op het spoor zetten om er aandacht aan te besteden.
Joodse onderduikers ?
De werkgroep is verder op zoek naar geboden hulp door inwoners uit Helvoirt aan joodse onderduikers. Of onderduikers die op de vlucht waren voor de Duitsers zoals de zogenaamde glidermensen te midden van de bezetters in Helvoirt of omgeving. Informatie over juist joodse onderduikers is welkom bij de werkgroep waaronder ’t Pompuiske en Helvoirt Net.
Scholen ingepikt
Het is ook bekend dat de Duitsers de Helvoirtse schoolgebouwen in die tijd inpikten en de kinderen les kregen in schuren of stallen van boerderijen. Waar en hoe dat verliep willen de vrijwilligers graag weten. Juist om er bij stil te staan na 80 jaar bevrijding.
Hebt u gegevens of kent u iemand die er vanaf weet laat het ons weten.
Graag berichten aan Christ Pijnenburg, 0411-64 22 69, Helvoirt.
Je mag het ook doorgeven aan Helvoirt Net. (nieuws@helvoirt.net)
1 Comment