Slider1
slider2

Veel belangstelling Open dag Kwatrijnstal van Combee

HELVOIRT – 12 juni 2023. ‘Half Helvoirt liep uit’ voor de open dag gisteren bij de nieuwe melkveehouderij van Bart Combee aan De Dijk in Helvoirt. Bart Combee kijkt trots en grote tevredenheid terug op de Open dag van de Duinboeren.

Emissiearm, energiezuinig en diervriendelijk. En ook nog natuurinclusief. Honderden Helvoirtenaren -maar zeker ook bezoekers uit de hele regio- namen zondag kennis van het concept van Bart Combee. Kern van dat concept is de Kwatrijnstal, met een innovatieve vloer waarmee vaste mest van urine wordt gescheiden. Doordat de urine onder de stal valt en de vaste mest naar achteren wordt geschoven en zo van elkaar wordt gescheiden wordt de uitstoot van ammoniak met 50 procent teruggedrongen.
“Dat is niet het enige voordeel, zegt Bart Combee: “Stro en weidegang vormen de basis van het concept. We kunnen de vaste mest super goed gebruiken als organische stof voor onze natuurgronden. We strooien het vroeg uit, waardoor het langzaam wordt opgenomen. En vogelnesten gaan niet kapot doordat we mest uitstrooien in plaats van injecteren.”

Kwatrijn
Bart en zijn vader Bas zijn lid van Stichting De Duinboeren, een netwerk voor agrarische ondernemers in en om Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Bart gaf een aantal jaren geleden bij De Duinboeren aan dat hij het melkveebedrijf van zijn vader wil overnemen. Maar dat was door strenge wetgeving een lastige opgave. Samen maakten ze een plan voor een innovatieve, energieneutrale melkveestal midden in het weidegebied als onderdeel van het hele natuurinclusieve concept.

Door de geplande ligging van de nieuwe stal, kunnen de koeien makkelijker naar de omliggende weidegronden lopen en hoeft er minder gemaaid te worden. Bart: “En er zijn ook kansen voor het omvormen van naastgelegen gronden naar natuurgrond.”

Door: Peter Corvers

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *