Slider1
slider2

Vasten

HELVOIRT – 22 februari 2023. Carnaval is voorbij. De vastentijd is aangebroken, begonnen met Aswoensdag. Het askruisje op ons voorhoofd of de as in een kruis uitstrooien over het hoofd. Vasten.

We noemen het ook wel  de veertigdagen tijd. Dat refereert aan de periode die Jezus verbleef in de woestijn. Het evangelie van Matheus vertelt hierover. De afzondering in de woestijn gebruikt Jezus om zich te bezinnen. Maar hij wordt ook verleid. Door de duivel, om te kiezen voor eigen genot en macht over de ander.

Wij staan allemaal vaak bloot aan eenzelfde soort bekoringen. De woestijn van ik-eerst-en-dan-de-rest. Kiezen voor onszelf, eigen gemak, eigen belangen.

De veertigdagentijd maakt ons bewust van de betrekkelijkheid van zoveel dingen die onmisbaar lijken. Vasten helpt daarbij. Kiezen voor geen alcohol in de veertigdagen tijd in plaats van Dry January. Het wordt dan meer dan onthouding. Het geeft betekenis en verdieping in je leven. Jezus kon de verleiding weerstaan. Hij koos voor de ander, niet voor zichzelf. Deze vraag wordt ons ook voorgelegd in de veertigdagen tijd. Daarvoor te kiezen opent de weg om een vrij en gelukkig mens te zijn.

U bent van harte uitgenodigd voor de viering van de Open Kerk op zaterdag 25  februari  2023 in de  Oude Sint Nicolaaskerk aan de Van Grevenbroeckstraat te Helvoirt. Aanvang  is 19.00 uur.

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *