Slider1
slider2

Over Bomen en Zorgen

In de navolgende column enige bespiegelingen van ons raadslid Nino de Lange over zorgen om bomen en zorgen voor elkaar.

Over Bomen en Zorgen

VUGHT/CROMVOIRT/HELVOIRT 15 april 2021. Stond de lente nu wel of niet voor de deur? Nog maar kort geleden had u me wijs kunnen maken dat het zomer was.

Doch begin vorige week stond ik de schaatsen alweer bijna in te vetten ware het niet dat de kleurrijke bloesems nog net niet verdwenen waren onder het laagje sneeuw. Met het smelten van die sneeuw komen de groene knoppen in de boomtoppen weer mooi tevoorschijn. Ze geven een doorkijkje naar de maanden van volle groene bomen en het ritselen van blaadjes in de wind. Maanden waar ik altijd erg naar uitkijk omdat je volop kan genieten in de natuur.

Positief effect
Ja, bomen zijn mooi en hebben daarnaast, niet geheel onbelangrijk, een enorm positief effect op onze leefomgeving. Ze zorgen voor koelte in de tuin, schaduw in de zon, en leveren allerlei noodzakelijke levensbehoeften voor vogels, insecten en, zo blijkt, wasberen. Bomen zorgen voor ons en verbinden ons. Zo werd deze maand nog een koningslinde geplant voor het eerste Helvoirtse kindje dat in de nieuwe gemeente is geboren. Een hele straat in Vught kwam bij elkaar om de zorg voor een oude boom van de woonstichting over te nemen. Dit zodat deze niet gekapt zou worden. Vraagt u het aan ons dan zorgen we goed voor bomen, planten we ze gretig bij en kappen we ze niet snel. Dat niet iedereen dat met ons eens is werd deze maand echter ook duidelijk. In de aanloop naar een nieuw bestemmingsplan voor Vught-noord konden we nog lezen dat bomen misschien wel te goed beschermd worden, ten koste van menig voornemen om te verbouwen. Ook konden we in het masterplan IJzeren man, dat door de uitbater was rondgestuurd, de ambitie lezen een heel stuk bos in heidelandschap te veranderen opdat de, door hem verbeelde, senioren enclave bij Cromvoirt een vrij zicht krijgt op de IJzeren Man. Voor mensen met zulke plannen staan bomen in de weg en zijn ze lastig.

Zorg voor bomen en zorg voor elkaar
Soms staan bomen echter echt in de weg. Zo blijkt dat er in 15 jaar tijd 829 ongelukken op de N65 hebben plaatsgevonden waarbij in 20% van de gevallen een boom was betrokken. Reden voor de provincie om te besluiten een vangrail neer te zetten en 128 bomen te kappen. Bomen kunnen er natuurlijk niets aan doen dat ze daar staan en gelukkig wordt een evenredig aantal bomen terug geplant. We hopen er zelfs nog een aantal te kunnen redden maar iedereen in onze dorpen kent wel een verhaal van iemand die een ongeluk op de N65 heeft meegemaakt en vaak was daar een boom bij betrokken. Ja, we moeten goed zorgen voor bomen maar we moeten ook goed zorgen voor elkaar. En die zorg komt naar voren in de keuzes die we maken. Deze maand hebben we bijvoorbeeld ook geprobeerd het PGB in de jeugdzorg als volwaardige optie te behouden op dringend verzoek van een belangennetwerk voor verstandelijk beperkte mensen. Want of we nou zorgen voor de natuur of voor elkaar, zorgen is belangrijk en voor al dat zorgen zetten wij ons in.

 

Namens PvdA-GroenLinks,
Nino de Lange

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *