Slider1
slider2

Oude herinneringen bij herdenking 75 jaar bevrijding Helvoirt

V.l.n.r. : Kees Verbeek, Wim van Baast ?, Kees Smits, Henk Bolenius, Frits Geurts, Theo van Baast.

HELVOIRT –  20 oktober 2019. Het bezoek aan de tentoonstelling van de bevrijding 75 jaar Helvoirt in het HelvoirThuis brengt oude herinneringen heel helder in beeld. Dat overkwam Henk Bolenius en Annie Bolenius-Berkelmans  uit Helvoirt voorbije zaterdagavond. Oude krantenknipsels en handboekjes voor militairen in de oorlog zag Annie liggen. Bij haar thuis liggen in een kastje al 75 jaar lang veilig opgeborgen de enige echte voedselbonnen van die tijd.  Bonnen waarmee men in de oorlog brood en ander etenswaren kon kopen.

Annie:  “In de oorlog was alles op de bon. Het eten was heel schaars. Wilde je een brood kopen dan moest je wel  een bon hebben anders lukte dat niet. Wij zijn thuis niets te kort gekomen maar we kennen allemaal de verhalen over de hongerwinter. Toen ik die oude spullen zag liggen in de vitrine kasten dacht ik aan de voedselbonnen. Ik denk dit is een goed moment om ze beschikbaar te stellen aan de club die ze wil bewaren. ” Zij is zaterdagavond vanuit HelvoirThuis spontaan terug naar huis gelopen en haar voedselbonnen opgehaald om aan de organisatie van de bevrijdingsactiviteiten in Helvoirt aan te bieden. Ze kregen meteen een plaatsje in de vitrinekast.

Annie en Henk Bolenius bij de vitrine met oude gegevens en hun voedselbonnen

Bevrijdingsoptocht

Henk Bolenius zag een oude foto gemaakt tijdens de optocht na de bevrijding dus in 1945. Als 10 jarig jongetje dreef hij met leeftijdgenoten  de spot met de Duitsers.  Zij zaten op een wagen die onderdeel was van een grootse optocht in Helvoirt om de bevrijding van Nederland te vieren. In gevangeniskledij,  bewaakt zoals dat voorheen was,  door twee Duitse soldaten. Vooraf werd een foto gemaakt.

Hij herkent een paar leeftijdgenoten direct. Van anderen twijfelt hij.  Het vertelt over van links naar rechts:  ” Kees Verbeek, een Smitsje, een Smitsje, Henk Bolenius, Frits Geurts en Theo van Baast. De twee kinderen die achter elkaar op de foto staan zijn dan twijfel maar zij komen zeker uit de familie Smits die toen in Helvoirt woonden. “

Explosie granaat

Er lag ook ter inzage een schrijven over gebeurtenissen in de Loonse en Drunense Duinen van Henk Peters uit Udenhout. Een stille getuige van die verschrikkelijke Tweede Wereld Oorlog. Daarin staat te lezen het verhaal van een Engelse soldaat die op 27 oktober 1944 in de Loonse en Drunense Duinen in de gemeente Helvoirt zijn leven liet.  Op dezelfde plaats stierf Keesje van Iersel uit Helvoirt op 2 april 1945 door een explosie van een granaat die hij samen met speelkameraad Tonnie van Dijk, een evacuees uit Rotterdam, daar in een kist aantrof. Deze laatste lag zes weken in coma in het ziekenhuis in Den Bosch als gevolg van de granaatexplosie nadat hij uit het lijkenhuisje was gehaald door een dokter die de dood moest vaststellen.

Drama

Henk Peters uit Udenhout  speurde geheel belangeloos naar de hier boven genoemde geschiedenis van een soldaat, een burger slachtoffer en een 10 jarige overlevende die hulpverleners als dood zijnde in het lijkenhuisje een plaats gaven. Het lichaam van Keesje van Iersel was onherstelbaar verminkt. Een compleet drama voor de familie Van Iersel uit Helvoirt. Een broertje van hem zei het na jaren later ooit heel treffend:  “Ik zag het peilloze verdriet in de ogen van mijn moeder.”

Een monument waar een Engelse soldaat en Keesje van Iersel afzonderlijk van elkaar het leven lieten

Van onze correspondent

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *