Slider

Opmerkelijke uitspraak van Raad van State inzake luchtverontreiniging

HELVOIRT – 2 juni 2019.  De EU Richtlijn luchtkwaliteit  verplicht in BIJLAGE III C om op microschaal te toetsen binnen 10 meter van de wegrand. De Staat heeft dat altijd geweigerd met een beroep op BIJLAGE III B om op macroschaal te toetsen daar waar de hoogste concentra­ties voorkomen waaraan de bevolking kan worden blootgesteld. De Raad van State heeft deze opmerkelijke redenering nu gevolgd na bijna 9 jaar procederen. 

Zo voorkomt de Staat dat overal langs drukke wegen het NSL ineens heel veel norm­over­schrij­dingen gaat signaleren.  Waardoor bijv. in Vught en Helvoirt een echte autotunnel gebouwd zou moeten worden. 

Inmiddels is besloten een Europese inbreukprocedure te starten. Via het Verdrag van Aarhus en art. 10 en 12 van deze EU VERORDENING Nr. 1367/2006   kan het Comité N65 rechtstreeks beroep instellen bij het Europese Hof van Justitie. Dat is alleen nodig als de EU Commissie mocht besluiten zich achter de zienswijze van de Nederlandse Staat te verschuilen. Dat lijkt overigens onwaarschijnlijk want de zienswijze van de Staat ontneemt bijna alle betekenis aan het voorschrift om op microschaal te toetsen binnen 10 meter van de wegrand.  

PERSBERICHT d.d. 02-6-2019: OPMERKELIJKE RVS UITSPRAAK

Met vriendelijke groet, Comité N65,Mail: bestuur@n65.nl

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *