Slider1
slider2

Op weg naar 4 en 5 mei... (deel 4)

De dreiging van een oorlog naderde met rasse schreden, die eerste meidagen van 1940.
In het gemeentehuis werd, al een aantal weken, de wacht gehouden aan de radio om de evt berichten te noteren die werden uitgezonden.
Twee jonge jongens, mijn oom Piet (P.F.J) van Laarhoven en zijn neef Piet (P.J.F) van Laarhoven hielden op de avond van 9 mei de wacht.

Oom Piet hield klein dagboekje bij waarin hij schreef: 

…….s Avonds had ik wacht met Piet van tante Luc aan de radio op ht gemeentehuis van tien tot twee. Omdat we er al een paar weken gezeten hadden
dat er niks kwam, hadden we een boek meegenomen en hebben daar in zitten lezen tot kwart voor twee.
Toen we plotseling, als door een ingeving, ons boek dicht deden, omdat we er moe van werden en ik een potlood in mijn hand nam.
En toen plotseling begon het: ..”HIER BERICHT LUCHTWACHTDIENST” en toen begon er een stroom van berichten te komen dat het verschrikkelijk was.
We konden het amper bijhouden. In 3 kwartier kregen we 77 berichten van verschillende plaatsen.
Door die plotselinge stroom werd ik zo zenuwachtig dat ik bijna niet meer kon en eerst wat moest drinken.

De omroeper voor de radio had het trouwens ook erg te pakken want sommige berichten las hij twee keer voor. Toen kwamen andere ons aflossen en
hebben we de berichten overgeschreven omdat ze zo snel waren geschreven dat het haast niet te lezen was……We waren klaar om half vier…

Ik ben naar huis gefietst en ging naar bed zonder dat we een vliegtuig gehoord of gezien hadden.
Ik zal zowat een uur geslapen hebben toen ik plotseling wakker werd door vliegtuig geronk en zwaar schieten. Ook hoorde ik pa en ma rond lopen.
En ik uit bed. ’t Was een angstig gezicht zoveel vliegtuigen. Ze kwamen van alle richtingen en waar ze naar toe gingen was eenvoudig niet bij te houden.
Wij naar beneden en naar buiten. Bij den Bosch was het afweergeschut krachtig in werking, van alle kanten kwamen de vliegtuigen en men schoot er maar op.
Eerst hoorde je op de grond een knal en dan in de lucht waarbij je witte wolkjes zag want het was een heldere lucht…….

Het zouden 5 onzekere jaren worden…..

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *